Hlavní obsah

Dodávky plynu do Evropy začíná Gazprom pomalu zesilovat

Ruská plynárenská společnost Gazprom stále plně nenavýšila dodávky plynu do Evropy. Podle dřívějšího nařízení prezidenta Vladimira Putina měla s plněním evropských zásobníků začít v pondělí. Gazprom ujišťuje, že v listopadu dodávky plynu do Evropy zesílí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Žádám vás, abyste po dokončení plnění podzemních zásobníků plynu v Rusku do 8. listopadu nebo tento den zahájili postupné a plánované práce na zvýšení objemů plynu ve vašich podzemních nádržích v Evropě,“ vzkázal koncem října Gazpromu Putin.

Někteří lidé mají u Bohemia Energy nesrovnalosti ve vyúčtování. Lze je reklamovat

Ekonomika

Už v neděli o tom však panovaly pochybnosti. Podle agentury Bloomberg totiž ruský státní podnik nezajistil přes Ukrajinu žádnou dodatečnou přepravní kapacitu a v pondělí se to opakovalo. Až v úterý k tomu začal podnikat první kroky. Podle ukrajinského provozovatele přenosové soustavy zarezervoval na ukrajinsko-slovenské hranici 10 milionů metrů krychlových plynu denně navíc.

Pozitivní reakce na trzích

Gazprom ujišťuje, že slíbené naplňování evropských zásobníků během listopadu dodrží. „Objemy a přepravní plynové trasy byly určeny,“ citovala agentura Bloomberg krátké úterní prohlášení ruského dodavatele, který další podrobnosti nesdělil.

Česká republika má plynu dostatek, potíže s plynovodem Jamal ji neohrožují

Ekonomika

Zprávy o slíbených dodávkách se v úterý pozitivně promítly na evropských trzích, kde cena plynu začala klesat. Dopomohl tomu i obnovený tok plynu do Německa plynovodem Jamal, který tam začal proudit v pondělí večer. V úterý se objem zvýšil na zhruba devět milionů kWh za hodinu, což je nejvyšší úroveň od 29. října.

Analytik agentury Fitch Dmitrij Marinčenko však upozornil, že k doplnění evropských zásobníků je potřeba, aby Gazprom po dobu jednoho měsíce pumpoval denně zhruba o 170 milionů metrů krychlových plynu více, tedy zhruba o třetinu více než nyní. Na to mu plynovody Nord Stream 1 a Jamal nepostačí, a proto je třeba rezervace dalších tranzitních kapacit přes Ukrajinu.

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Ekonomika

Ceny plynu letos výrazně vzrostly kvůli řadě faktorů, jako jsou nízké zásoby a zvýšená poptávka související s hospodářským oživením po uvolnění koronavirových omezení. Dodávky z Ruska jsou navíc slabší, než je obvyklé. V Británii již některé energetické společnosti zkrachovaly a spotřebitelé i firmy čelí mnohem vyšším účtům za energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám