Hlavní obsah

Do televizního vysílání více zasáhne telekomunikační úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český telekomunikační úřad získá na úkor Rady pro rozhlasové a televizní vysílání více pravomocí v rozhodování o licencích. Počítá s tím novela mediálního zákona, kterou schválila vláda. Kvůli digitalizaci vysílání se se technologie přenosu bude muset oddělit od obsahu a každá ze složek bude sahat pod jiný úřad.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.1.2018 6. Velké setkání sběratelů turistických vizitek . Multifunkční aula Gong.

Článek

Zatímco obsah vysílání má nadále regulovat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, regulaci přenosu signálu a přidělování kmitočtů má mít na starosti Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Úpravu zákona musí ještě schválit parlament a podepsat prezident.

Rada pro rozhlasové vysílání už vypsala výběrové řízení na udělení digitálních licencí, na něž se přihlásilo 49 subjektů, které chtějí vysílání provozovat. Například TV Nova by chtěla získat pět kanálů, o licenci se uchází i investiční společnost J nebo studio Febio.

Změna byla původně součástí návrhu zákona o elektronických komunikacích, ale ve Sněmovně se do konečné podoby zákona nedostala. Ministerstvo informatiky proto připravilo přímo novelu mediálního zákona.

Reklama

Související články

Za digitální licence hrozí radě odvolání

Radě pro rozhlasové a televizní vysílání by hrozilo odvolání, pokud začne ještě před schválením zákona o elektronických komunikacích udělovat licence...

Licence v digitálních sítích: 49 žádostí

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržela celkem 49 žádostí o licenci pro program v některé ze dvou připravovaných digitálních sítí. Předložených...

Výběr článků

Načítám