Hlavní obsah

Do čtyř let stát zavede spotřební daň na energie

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V roce 2006 nebo 2007 zavede Česká republika novou spotřební daň na uhlí, elektřinu a plyn. To bude znamenat další pohyb cen energií směrem vzhůru, pro domácnosti v rodinných domech v řádu stovek korun ročně. Tyto takzvané ekologické daně jsou povinné v Evropské unii, Česko žádá o přechodné období do konce roku 2006.

Foto: Milan Turek

Nádherný ocelový svařenec září na vrcholu krále Jizerských hor deset let

Článek

Ekologické daně jsou povinné v Evropské unii a jejich cílem je vytvořit tlak na snížení vysoké spotřeby paliv a energií a tím příznivě ovlivnit ekologii. Kromě zmíněných energií se týkají např. koksu, pohonných hmot, topných olejů a tepla. Pohonné hmoty se v ČR již zdaňují spotřební daní, topné oleje začnou být zdaňovány od ledna příštího roku.

Česko žádá u ostatních energií o přechodné období do konce roku 2006. Vyplývá to z informací od ministerstva financí i odborníků. O výši daní zatím není rozhodnuto. "Nyní se tvoří věcný záměr. Zákony by se měly začít připravovat v příštím roce," řekl mluvčí MF Marek Zeman.

Z minimálních sazeb platných v Evropské unii si ale lze udělat hrubý obrázek o finančních dopadech ekologických daní. Například u uhlí činí minimální sazba pro domácnosti v přepočtu asi 9,60 koruny za GJ. Rodina žijící v domku s běžnou spotřebou (100 GJ) by tak kvůli novým daním zaplatila za rok za uhlí navíc téměř tisíc korun. Obdobnou sumu by musel uhradit proti současnosti navíc majitel rodinného domku s topením na plyn.

Minimální sazba EU pro domácnosti je u elektřiny v přepočtu asi tři haléře za kilowatthodinu. Rodina, která spotřebuje asi 1500 kilowatthodin ročně, by tak na ekologické dani zaplatila zhruba 450 korun za rok. Zavedením ekologické daně by se zvýšila cena dálkového tepla, které navíc ještě zdraží od roku 2008 i kvůli zvýšení DPH.

Mluvčí MF: Chceme nejnižší sazbu

Důvodem žádosti o přechodné období je prý snaha ochránit obyvatelstvo před nárazovým zvýšením cen. "Cílem resortu je zavést nejnižší možnou sazbu," uvedl mluvčí Zeman.

Ekologické daně se snažili v ČR prosadit na přelomu let 1999 a 2000 tehdejší vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík spolu s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem (oba ČSSD), ale neuspěli. Ekologické daně měly být zavedeny již od roku 2003. Vláda soc. dem. v té době v daňové koncepci předpokládala, že zvýšení daňové zátěže bude kompenzováno zejména snížením daní z příjmů nebo povinných příspěvků na sociální zabezpečení, aby se snížilo zdanění práce a posílila konkurenceschopnost českých firem. Ve sněmovně neprošel ani tzv. zelený haléř, tzn. spotřební daň z elektřiny ve výši jednoho haléře z každé kilowatthodiny.

Daně z pohonných hmot, které také patří do ekologických spotřebních daní, ČR v minulých letech rychle zvyšovaly, a tak se přibližovaly k minimálním sazbám platným v EU. Po zdražení schváleném k ledna 2004 budou u některých pohonných hmot naše sazby převyšovat minimální sazby v EU.

Evropská unie stanovuje sazby na daně a uhlí a plyn podle výhřevnosti a na elektřinu podle výkonu.

Minimální sazby v Evropské unii:
DruhPodnikateléDomácnosti
Uhlí0,15 Eur/GJ0,30 Eur/GJ
Plyn0,15 Eur/GJ0,30 Eur/GJ
Elektřina0,50 Eur/MWH1 Eur/MWh

Reklama

Výběr článků

Načítám