Hlavní obsah

Do ČR se loni dovezly boty za sedm miliard korun, nejvíce z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do České republiky se loni dovezla obuv za sedm miliard korun. To je o 1,2 miliardy více než v roce 2003. Jednoznačně nejvíce bot do ČR proudí z Číny. Na druhou stranu se zvýšila i hodnota bot vyvezených z ČR. Obuvnické firmy na exportu vydělaly 3,7 miliardy korun, což je o 1,3 miliardy více než rok předtím.

Foto: internet

Levné boty se často prodávají na tržištích, má-li zákazník štěstí, slouží mu pár měsíců.

Článek

I když vývoz českých bot roste, vyrábí se jich v tuzemsku stále méně. To svědčí o tom, že Češi obuv vyrobenou v ČR příliš nekupují, většina ji tak jde na vývoz. Loni se vyrobilo pět miliónů párů, například v roce 2000 to bylo 13 miliónů párů.

Podle prezidenta České obuvnické a kožedělné asociace Petra Kubáta se loni do ČR dovezlo asi 47 miliónů párů bot, z toho bylo 35 miliónů párů z Číny. Právě dovozy levné obuvi podle Kubáta dělají velké problémy českým obuvnickým firmám. Průměrná cena jednoho páru bot dovezených z Číny se totiž pohybuje kolem 50 korun a čeští obuvníci si stěžují, že těmto cenám nemohou doma konkurovat. "Za tuto cenu nelze u nás vyrobit ani podrážku," řekl Kubát.

Na začátku letošního roku přestaly pro dovoz textilu a oděvních doplňků z Číny do EU platit dovozní kvóty. S expanzí se tak nepotýká jen ČR ale všechny evropské země. Především výrobci textilu vyzývají EU, aby dovozy z asijských zemí opět kontrolovala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám