Hlavní obsah

Do aukce kmitočtů mobilní sítě LTE se přihlásilo pět zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Operátoři T-Mobile, Telefónica (O2) i Vodafone se přihlásili do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Telefónica ale zároveň napadla podmínky aukce vypsané Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) u soudu. Také Vodafone podmínky považuje zčásti za diskriminační a podnikl právní kroky. Podle ČTÚ se vedle těchto tří operátorů přihlásily ještě firmy Revolution Mobile a TASCIANE.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Revolution Mobile dříve patřila skupině PPF pod názvem PPF Mobile Services. Společnost PPF miliardáře Petra Kellnera přihlášku nakonec nepodala a firmu PPF Mobile Services prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. [celá zpráva]

Za společností TASCIANE stojí KKCG Karla Komárka. „Investiční skupina KKCG podala oficiální přihlášku a splnila veškeré zákonem stanovené podmínky k účasti v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Žádní bližší informace nebudeme v současné době poskytovat,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Nové zájemce do aukce láká především vyčlenění části nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro nového hráče. To naopak považují stávající operátoři za diskriminační a protiprávní.

Přihlášení do aukce potvrdila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Také Telefónica podle důvěryhodného zdroje podala přihlášku, oficiálně tento krok nekomentovala.

Již ve čtvrtek firma složila aukční záruku, která se podle zamýšleného rozsahu přihazování v aukci mohla vyšplhat až na půl miliardy korun. Zároveň ale firma uvedla, že některé podmínky aukce považuje za diskriminační.

Telefónica podala žalobu

Mluvčí Hany Farghali potvrdil informaci serveru Týden.cz, že firma napadla podmínky aukce u soudu. „Žalobu jsme podali na některé podmínky, ne na aukci jako takovou,“ uvedl.

Telefónice vadí, že ČTÚ po zavedení neomezených tarifů a masivním nástupu virtuálních operátorů letos na jaře neprovedl analýzu, která by tyto změny na telekomunikačním trhu zohledňovala. V aukci přitom regulátor vyčlenil část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz pro vstup čtvrtého mobilního operátora, který by měl ještě zvýšit konkurenci na trhu.

„ČTÚ od počátku deklaruje, že cílem aukce je vedle vytvoření podmínek pro vstup čtvrtého operátora s celostátní působností také rozvoj vysokorychlostního mobilního internetu včetně zlepšení pokrytí díky stanoveným rozvojovým kritériím,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák. Podmínky výběrového řízení jsou podle něj nastavené tak, aby aukce proběhla rychle a transparentně, bez postranních spekulací.

Obálky s přihláškami bude ČTÚ otevírat v úterý ráno. Samotná aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz má začít 11. listopadu. Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám