Hlavní obsah

Deutsche Bank dostala pokutu 16 miliard za to, že v ní Rusové prali špinavé peníze

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští a američtí regulátoři udělili německému finančnímu ústavu Deutsche Bank pokuty v celkové výši 587 miliónů eur (15,86 miliardy korun) v souvislosti s aférou praním ruských špinavých peněz. Jde o nižší pokutu, než se banka původně obávala, napsal ekonomický deník Handelsblatt.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pochybní zákazníci měli na pobočce Deutsche Bank v Moskvě kupovat akcie v rublech, zatímco jejich firmy prodávaly tytéž cenné papíry u Deutsche Bank v Londýně, za což inkasovaly americké dolary.

Článek

Celkově měli klienti Deutsche Bank v letech 2011 až 2015 u Deutsche Bank vyprat až deset miliard dolarů (270 miliard korun). Podle regulátorů měla banka řadu příležitostí, aby tomuto jednání učinila přítrž, které však nevyužila.

Pochybní zákazníci měli na pobočce Deutsche Bank v Moskvě kupovat akcie v rublech, zatímco jejich firmy prodávaly tytéž cenné papíry u Deutsche Bank v Londýně, za což inkasovaly americké dolary. Takové transakce jsou z ekonomického hlediska nesmyslné, regulátoři tak dospěli k závěru, že se jednalo o praní špinavých peněz.

Americké úřady udělily pokutu 397 miliónů eur (respektive 425 miliónů dolarů, tedy zhruba 10,76 miliardy korun), zatímco britský regulátor německému finančnímu domu vyměřil sankci ve výši 190 miliónů eur (zhruba 5,1 miliardy korun).

Urovnání za hypotéky

Handelsblatt s odvoláním na finančnické kruhy uvedl, že banka měla na vyřešení kauzy připravenou zhruba miliardu eur, což je téměř dvakrát tolik, než nakonec musí zaplatit.

Deutsche Bank se přede dvěma týdny domluvila s americkým ministerstvem spravedlnosti na pokutě 7,2 miliardy dolarů (182 miliard korun) v rámci urovnání obvinění ve věci prodeje hypotečních cenných papírů před vypuknutím finanční krize v roce 2008.

Problémy s americkými úřady a hrozba vysoké pokuty se výrazně podepsaly na prudkém poklesu hodnoty akcií banky na rekordně nízké hodnoty. Banka v důsledku toho byla nucena k úsporným opatřením a musela propouštět. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám