Hlavní obsah

Dánsko vydalo první stupeň varování kvůli potížím s dodávkami plynu

Kodaň

Kvůli nejistotě ohledně dodávek plynu z Ruska vyhlásilo Dánsko první stupeň varování. Učinilo tak v rámci systému, který vytvořila Evropská unie pro členské státy, jímž se upozorňuje na hrozící potíže s dodávkami surovin. Soustava má tři stupně: „včasné varování“, „výstraha“ a „nouzová situace“, píše agentura AFP. Systém počítá se vzájemnou pomocí od ostatních zemí EU a také s přechodem na příděly dodávek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Čelíme vážné situaci a ta se zhoršila snížením dodávek," uvedl Martin Hansen, zástupce ředitele Dánské energetické agentury, která v pondělí vydala „včasné varování“.

Varování přichází poté, co dánská energetická společnost Orsted na konci května oznámila, že dodávky ruského plynu do skandinávské země budou od 1. června pozastaveny. Orsted totiž odmítla přejít na platbu v rublech, jak požadují Rusové.

Státy, které Rusko odstřihlo od plynu, mají alternativy

Ekonomika

Rusko je podle Dánské energetické agentury jedním z hlavních dodavatelů zemního plynu do země.

V současné době jsou dánské zásobníky plynu plné asi ze 75 procent. Země hodlá dočasně zvýšit těžbu zemního plynu a tamější vláda zároveň představila plány na výrazné zvyšování produkce energie z obnovitelných zdrojů, napsala agentura Reuters.

Gazprom pozastavuje dodávky plynu přes Turecko

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám