Hlavní obsah

Další schodek rozpočtu má být 390 miliard, navrhla Schillerová

Aktualizováno

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. Informovala o tom v pondělí Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Článek

Návrh podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) po jednání vlády počítá už s dodatečným navýšením penzí o 300 korun měsíčně, které v pondělí schválil kabinet.

Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun. Podle Schillerové by ale letošní schodek měl být zhruba o 100 miliard lepší, protože bude vyšší výběr daně z příjmů.

Babišova vláda v dubnu hospodařila s dalším rekordním deficitem

Ekonomika

Celkové výdaje rozpočtu by měly být příští rok 1875,7 miliardy korun a příjmy 1485,7 miliardy korun.

Prioritami rozpočtu jsou podle Schillerové úspory na provozu státu, investice za 189 miliard korun, růst důchodů o 758 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč, navýšení počtu pedagogů o 3159, policistů o 1000 a vojáků o 550.

"Se stovkami úředníků se naopak rozloučíme, například v resortu financí, který opustí 188 zaměstnanců," uvedla Schillerová. Materiál podle ní nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců.

V „necovidových” letech se případné schodky rozpočtu v posledních 10 letech pohybovaly v jednotkách či desítkách miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám