Hlavní obsah

Další problém 737 MAX: Boeing našel nečistoty v nádržích nových letadel

Novinky, tov

Výrobce letadel Boeing objevil v palivových nádržích několika nových letadel 737 MAX připravených k dodání aerolinkám nečistoty, které by mohly ohrozit bezpečnost. Vyplývá to z interní zprávy firmy, kterou získala agentura Reuters.

Foto: Mike Blake, Reuters

Uzemněné Boeingy 737 MAX aerolinek Southwest

Článek

Pod pojmem nečistoty se v oboru označují kovové hobliny, nářadí, hadry či jiné předměty, které v nádrží nechali dělníci během výroby. S tímto problémem se při kontrole kvality Boeing potýkal už dříve, například u tankovacích letounů KC-46.

Šéf výrobního programu 737 Mark Jenks ve zprávě zaměstnancům vzkazuje, že výskyt nečistot je „naprosto nepřijatelný“ a společnost podniká kroky, aby se tento problém při výrobě řešil.

Boeing nedostal v lednu žádnou objednávku, poprvé za skoro 60 let

Ekonomika

Mluvčí Boeingu potvrdil autenticitu interní zprávy. Firma podle něj ale nečeká, že by problém s nečistotami měl dál zdržet návrat letadel MAX do provozu.

Předměty v nádržích našli během údržby několika ze stovek letadel 737 MAX, které ještě nebyly dodané aerolinkám kvůli celosvětovému uzemnění letadel. Úřady zakázaly jejich provoz loni v březnu po dvou nehodách, které připravily o život 346 lidí. Firma poté přistoupila k úpravám software letounu.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) se k novým informacím na dotaz Reuters dosud nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám