Hlavní obsah

Čtyři firmy dostaly z covidových programů každá přes 100 milionů

Přes sto milionů korun přijaly z programů podpory COVID, které vypsalo ministerstvo obchodu a průmyslu, čtyři společnosti. Nejvíc, téměř 110 milionů korun, obdržel Bestsport z investiční skupiny PPF, která vlastní a provozuje O2 arenu, multifunkčním centrum O2 universum a přilehlý hotel. Plyne to z informací serveru Hlídač státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na 108 milionů Kč dosáhla skupina Lagardère Travel Retail, provozující kavárny Costa Coffee, pekařství Paul či prodejny Relay a Hubiz. Oděvní řetězec New Yorker a síť prodejen obuvi CCC Czech dostaly o šest, respektive sedm milionů nižší podporu.

Z kompenzačních programů MPO bylo firmám, které poškodila vládní protikoronavirová opatření, vyplaceno podle serveru nejvíce peněz ze tří výzev programu COVID Nájemné, a to téměř deset miliard korun. Zhruba o miliardu méně putovalo žadatelům ze dvou výzev programu COVID Nepokryté náklady a z programu COVID 2021 byly proplaceny kompenzace za 6,6 miliardy korun.

U čtyř největších příjemců podpory z výzev ministerstva průmyslu největší část tvořily příspěvky na nepokryté náklady. Bestsport a Lagardère Travel Retail shodně dostaly v příslušných výzvách 65 milionů, New Yorker a CCC po 55 milionech Kč.

Nejvyšší kompenzace z Antiviru dostala Škoda Auto. Čtvrt miliardy čerpala síť kasin

Ekonomika

V desítce nejúspěšnějších žadatelů skončily ještě obchodní řetězce C Moda, Takko Fashion, KIK textil nebo H Na pomoc 90 milionů korun dosáhla i společnost Merkur Casino.

Například podporu z COVID 2021 a Nepokryté náklady dřív mohli získat podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb o 50 procent za rozhodné období ve srovnání se stejnou dobou předchozího roku. Stát jim přispíval až na 60 procent nepokrytých nákladů, v případě COVID 2021 dostávali 500 korun na zaměstnance a den, minimální podpora přitom činila 1500 korun.

Konec plošných kompenzací

Bývalá vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) připravila pokračování těchto programů. Nynější ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) to odmítl.

„Za mého předchůdce se vyhazovaly miliardy na pomoc s dopady covidové krize z helikoptéry. Očividně se při jejich rozdávání jen minimálně bral ohled na to, jestli peníze budou využity účelně a jestli skutečně pomohou těm, kteří to nejvíc potřebují,” uvedl Síkela. Dodal, že pomoc získaly hlavně velké firmy, nikoliv malí a střední podnikatelé.

Vláda chystá cílené kompenzace pro podnikatele

Domácí

Podle něj by další plošné uspokojení podnikatelů stálo přes 12 miliard korun, takovou podporu považuje za nesystémovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám