Hlavní obsah

Nejvyšší kompenzace z Antiviru dostala Škoda Auto. Čtvrt miliardy čerpala síť kasin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největším příjemcem peněz z programu Antivirus byla automobilka Škoda Auto. Stát jí v době epidemie na mzdy poskytl přes 1,33 miliardy korun. Druhou nejvyšší podporu získala společnost HP TRONIC Zlín, pod kterou spadá Datart či některé e-shopy s elektronikou a spotřebiči. Z veřejných peněz na výdělky dostala 252,8 milionu korun. Třetí nejvyšší částku čerpalo Paradise Casino Admiral, a to téměř 226,5 milionu Kč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V první dvacítce příjemců jsou například i České dráhy, další síť kasin, některé obchodní řetězce, Smartwings či pražské letiště. Sdělilo to ministerstvo práce. Vycházelo z údajů Úřadu práce ČR (ÚP).

Mluvčí resortu Eva Davidová upozornila na to, že částky nemusí být ještě konečné. „S ohledem na možné kontroly, které v některých případech mohou vést k povinnosti vrátit část těchto příjmů," podotkla mluvčí.

Antivirus měl bránit propouštění. Firmy, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize, z něj mohly získat příspěvky na mzdy a náhrady mezd. Peníze se vyplácely za dobu od vyhlášení prvního nouzového stavu, tedy od předloňského 12. března.

Vláda pozastaví program Antivirus B

Ekonomika

Provozům při jejich nařízeném uzavření stát proplácel celé mzdy s odvody nejdřív do 39 000 korun, později se hranice zvedla do 50 000 korun. Příspěvek B pokrýval při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Nyní by se měl dál vyplácet jen příspěvek, který dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 000 korun.

Příspěvky z programu Antivirus představují veřejnou podporu. Úřady u dotací příjemce a přidělené částky zveřejňují.

Reklama

Výběr článků

Načítám