Hlavní obsah

ČOI kontrolovala ruční hevery. Polovina má problém, u jednoho dokonce hrozí zřícení auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U více než poloviny kontrolovaných ručních zvedáků na auta objevila Česká obchodní inspekce (ČOI) technické nedostatky. Jeden výrobek byl dokonce vyhodnocen jako nebezpečný. Kvůli nedostatečné pevnosti by se mohla jeho konstrukce pod tíhou auta zřítit. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: ČOI

Nebezpečný zvedák po rozbalení.

Článek

Inspekce loni na tuzemském trhu zkontrolovala od distributorů, dovozců a výrobců celkem 26 ručních nůžkových a pojízdných hydraulických zvedáků (lidově heverů – z něm. Heber – pozn. red.). Hned u 14 z nich zjistila nedostatky.

U sedmi zvedáků následně provedla laboratorní zkoušky, přičemž šest z nich nevyhovělo statickému nebo dynamickému přetížení. Výrobky tak ČOI zaevidovala do informačního systému, zřízeného Evropskou komisí pro oblast dozoru.

Do databáze nebezpečných výrobků RAPEX pak inspekce zařadila ruční nůžkový zvedák na auta Compass, typ ST-105. Jeho užití podle ČOI může být rizikové, neboť kvůli „nedostatečné konstrukční pevnosti by mohlo dojít k deformaci zvedáku a následnému zřícení vozidla“. Zvedák nařídila stáhnout z trhu.

Inspekce zakázala nebezpečný nůžkový zvedák na auta Compass

Ekonomika

Za zjištěné nedostatky uložila ČOI šest pokut v celkové výši 30 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám