Hlavní obsah

ČNB zavřela směnárnu Chequepoint, která v centru Prahy platila za euro 15 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka rozhodla o odnětí povolení společnosti Chequepoint k činnosti směnárníka. Současně jí uložila zaplatit pokutu 1,2 miliónu korun. Důvodem bylo opakované porušování zákonných povinností, které se vztahují k provádění směnárenské činnosti, informovala v pondělí ČNB.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Pořad Honest Guide Stream.cz - díl Směnárny v Praze nabízí za euro i patnáct korun. Stačí přejít ulici a ušetříte tisíce

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 
Článek

„Poslední kontrola provedená ze strany ČNB mimo jiné odhalila, že směnárna ve významném vzorku kontrolních směn řádně neposkytla předsmluvní informace nebo informace o provedené směně. Tím byla výrazně oslabena možnost, aby si zákazník na provedený směnárenský obchod stěžoval ať již přímo u dotčené směnárny či ČNB, nebo u soudu či finančního arbitra,” uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman.

Vedle odnětí povolení k činnosti uložila ČNB společnosti Chequepoint pokutu ve výši 1,2 miliónu korun za porušování zákona o směnárenské činnosti, zákona o platebním styku a rovněž zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

„Opakované sankce, které ČNB společnosti Chequepoint za zjištěné nedostatky při výkonu směnárenské činnosti v minulosti uložila (v roce 2012 ve výši 100 000 Kč a v roce 2015 ve výši 1 milión korun), zjevně nevedly k dostatečné nápravě. Proto byla její směnárenská činnost k 11. 6. 2018 z moci úřední ukončena,” dodal mluvčí centrální banky.

Média v minulosti zaznamenala případy, kdy směnárny Chequepoint v centru Prahy platily turistům za euro 15 korun, zatímco jiné ve stejné době dávaly kolem 25 korun. Nevýhodný kurz měly napsaný na informačním stojanu, méně pozorní turisté si ale mnohdy nevýhodný nákup uvědomili až vzápětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám