Hlavní obsah

ČNB s rekordně nízkými sazbami nepohnula

Novinky, pit
Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) nechala úrokové sazby podle očekávání na rekordně nízké úrovni 0,05 procenta. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Profimedia.cz

Budova České národní banky

Článek

„Není divu, už prakticky není kam snižovat a o potřebě zvyšování úrokových sazeb už nemluví nikdo,“ okomentoval situaci analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„Pro změnu sazeb aktuálně není vhodná doba a neexistují žádné zásadní důvody, proč by se měly pohnout jakýmkoli směrem,“ sdělil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle Kozuba se dá očekávat, že tyto sazby zůstanou i v příštím roce stabilní. Cesta do záporných sazeb sice je technicky možná, a ČNB ji nevylučuje, ale prozatím se k takovému kroku nechystá. Samotný viceguvernér Vladimír Tomšík uvedl, že takové rozhodnutí nemusí být ideální.

„Centrální bance tak zůstává v ruce jeden trumf – devizové intervence. To je ale dlouhodobý krok, který bankovní rada rozhodně nebude chtít uspěchat, a proto si dá načas s rozhodnutím,“ doplnil Kozub.

Se sazbami ČNB souvisí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám