Hlavní obsah

ČNB bude dál tisknout koruny a držet kurz

• Aktualizováno
Novinky, bož, tov

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek absolvovala ostře sledované zasedání. Rada rozhodla, že ČNB bude i nadále pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž 27 korun za euro. Podle analytiků pravděpodobně naposledy. Bankovní rada dále rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Bankovní rada rozhodne o ukončení či pokračování intervencí podle analýzy, zda je současný vývoj inflace dostatečný, uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok na odpolední tiskové konferenci.

Inflace již na konci minulého roku dosáhla dvouprocentního inflačního cíle ČNB. „Krátkodobý nárůst inflace nad dvouprocentní cíl jsme předpokládali již při samotném zavedení kurzového závazku v závěru roku 2013,” připomněl Rusnok.

„Stávající prognóza tento nárůst rovněž předvídala. Oproti očekávání však k němu došlo o něco dříve a ve větší míře, než bylo očekáváno,” dodal.

Režim intervencí může skončit v dubnu nebo květnu

„Na příštím zasedání bychom se podle našeho odhadu dalšího prodlužování dočkat neměli,” sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„A to ať už to bude pravidelné měnově politické zasedání 4. května, nebo zvláštní zasedání v průběhu dubna. Inflace se totiž nachází vysoko nade dvěma procenty a naše prognóza i výhled ČNB ukazují, že by se nad inflačním cílem měla udržovat i v následujícím roce a půl,” domnívá se Zeisel.

Kurzem koruny minulý týden výrazně zahýbal prezident Miloš Zeman, který svým výrokem o brzkém opuštění intervencí ČNB nutil k dalším nákupům eur. [celá zpráva]

Ekonomové očekávají exit v dubnu

„Čekáme exit v dubnu. Dává to smysl ekonomicky, vzhledem k výhledu ekonomiky a inflace, i finančně, aby ČNB zbytečně dál nezvyšovala devizové rezervy,“ řekl Novinkám již dříve ekonom České spořitelny David Navrátil. [celá zpráva]

Případné ukončení takzvaného kurzového závazku neznamená definitivní konec devizových intervencí. Pravomoc si ČNB ponechává a hodlá zasáhnout v případě, že by koruna posilovala podle jejího názoru příliš výrazně.

Centrální banka opakovaně slibovala, že intervence neukončí v prvním čtvrtletí. Devizové intervence zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. ČNB od zahájení intervencí v listopadu 2013 do současnosti nakoupila eura za více než 1,5 biliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám