Hlavní obsah

ČNB utne intervence v dubnu, odhadují ekonomové. Kurz pak zřejmě bude hodně kolísat

Novinky, Tomáš Volf

Česká národní banka (ČNB) přestane oslabovat intervencemi korunu nejspíš už v dubnu, tak to alespoň odhadují Novinkami oslovení ekonomové. Koruna by poté podle nich mohla posílit vůči euru. V prvních týdnech až měsících ale bude její kurz zřejmě výrazně kolísat kvůli množství korun držených spekulanty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Čekáme exit v dubnu. Dává to smysl ekonomicky, vzhledem k výhledu ekonomiky a inflace, i finančně, aby ČNB zbytečně dál nezvyšovala devizové rezervy,“ řekl Novinkám ekonom České spořitelny David Navrátil.

Od začátku roku podle něj ČNB v průměru každý den zvýší rezervy o zhruba 16 miliard korun, za které nakupuje eura. Od zavedení kurzového závazku v roce 2013 rezervy stouply skoro o dva bilióny korun. Jediný důvod, proč čekat na květen, by mohla být snaha ČNB vyvolat zdání, že k exitu nejsou dotlačeni, myslí si Navrátil.

„Tento čtvrtek bude bankovní rada ČNB zasedat. Pokud se překvapivě nerozhodne už teď ukončit kurzový závazek, tak bude spíše mlžit a říkat, že exit bude v polovině roku,“ dodal.

Centrální banka opakovaně slibovala, že intervence neukončí v prvním čtvrtletí. Důvodem jejich zavedení byla příliš nízká inflace, která ale začátkem roku dosáhla dvouprocentního cíle ČNB.

Centrální banka tiskne koruny, za které nakupuje eura. Slabší koruna pomáhá exportérům, avšak prodražuje nákupy a dovolené v cizině.

Foto: David Ryneš, Novinky

Intervence ČNB

„Jako nejpravděpodobnější termín ukončení kurzového závazku nyní vidím duben, respektive některý z dubnových čtvrtků, kdy se bankovní rada schází na tzv. malých zasedáních,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Vyšší výkyvy

V období ihned po ukončení kurzového závazku je podle něj pravděpodobnější posílení koruny vůči euru, a to s ohledem na převis poptávky po koruně nad nabídkou korun.

„Střídmý odhad je posílení koruny o 3 až 6 procent. Co je naopak velmi pravděpodobné, že pohyby koruny vůči euru budou okamžitě po ukončení kurzového závazku výrazně vyšší než v posledních třech letech. Denní pohyby tak mohou činit řádově až několik desítek haléřů,“ dodal.

S tím počítá i ekonom Komerční banky Marek Dřímal. „V posledních letech byl kurz koruny vůči euru prakticky bez pohybu, to se teď změní. Lidé budou muset kurz více hlídat a případně nakupovat eura v těch dnech, kdy je euro zrovna levné. Může se totiž stát, že koruna krátkodobě oslabí klidně i zpátky k úrovni 27 korun za euro či více,“ řekl Novinkám.

Ukončení intervencí odhaduje na začátek května, současně ale připouští, že v poslední době roste pravděpodobnost, že to bude už v dubnu.

Na duben sází také ekonom ING Jakub Seidler. „Záhy po konci kurzového závazku lze očekávat vysokou rozkolísanost kurzu, v horizontu měsíců by však měla koruna postupně posilovat a ke konci roku by se měla pohybovat poblíž 25,50 koruny za euro,“ odhadl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám