Hlavní obsah

ČNB: Banky jsou opatrnější při poskytování hypoték

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky v Česku jsou při poskytování úvěrů na bydlení opatrnější než dříve, vyplývá z šetření České národní banky. Důvodem přísnějšího přístupu poskytovatelů hypoték je vedle doporučení centrální banky vývoj na trhu nemovitostí a ekonomiky celkově, vyplývá z dokumentu. Postupně mírně rostou i průměrné úroky u hypoték.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

„Dle výsledků šetření banky dále zpřísnily úvěrové standardy u úvěrů na bydlení. Zpřísnění bylo i nadále ovlivňováno makroobezřetnostními opatřeními ČNB a rostoucími náklady financování bank. Současně banky vnímaly rizika ohledně vývoje trhu rezidenčních nemovitostí a celkové ekonomické situace,“ stojí v dokumentu centrální banky. Dodává přitom, že u spotřebitelských úvěrů banky své standardy neměnily.

„Makroobezřetnostní opatření” jsou zjednodušeně řečeno opatření ČNB s cílem omezit rizika případného ohrožení stability finančního systému. Centrální banka tím zřejmě naráží hlavně na doporučení, které loni dala bankám právě ohledně hypoték.

„Dostupnost úvěrů na bydlení se v posledním čtvrtletí minulého roku dále zpřísnila. To bylo způsobeno vlivem postupně rostoucích úrokových sazeb a opatření ČNB, které cílí na opatrnější zadlužování domácností. Banky tak musí nově splňovat přísnější limity velikosti poskytnutého úvěru k hodnotě kupované nemovitosti, zároveň domácnosti nemohou část zdrojů získávat prostřednictvím jiných úvěrů, například ze stavebního spoření,“ upozornil ekonom ING Jakub Seidler.

Připomněl, že ČNB zároveň bankám doporučila, aby pečlivěji sledovaly poměr zadlužení žadatele o úvěr, a to jak ke vztahu k celkovým příjmům, tak i měsíčním splátkám vůči měsíčnímu příjmu. Ačkoli zatím jde jen o doporučení (ČNB usiluje o zákonnou pravomoc určovat pravidla u hypoték), většina bank poslechla a úvěrové standardy zpřísnila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

„Banky jsou také více obezřetné ohledně celkové ekonomické situace, která dle části bankovního trhu nemusí zůstat natolik optimistická i v budoucnosti. Uvedené faktory tak budou velmi patrně trh úvěrů na bydlení ovlivňovat i v prvním čtvrtletí letošního roku,“ dodal Seidler.

Podle ekonoma je do budoucna pravděpodobné i určité zhoršení dostupnosti spotřebitelských úvěrů. „To může také souviset s doporučením ČNB, jelikož některá doporučení se vztahují na celkové zadlužení domácností, tedy na sumu úvěrů na bydlení i úvěrů spotřebitelských,“ uzavřel Seidler.

Šetření ČNB provedla loni v listopadu a prosinci. Zúčastnilo se jej 21 bank, které mají rozhodující podíl na bankovním úvěrovém trhu.

Průměrné úrokové sazby u hypoték po několika letech poklesu začaly na konci roku 2016 pomalu stoupat. S výjimkou několika letních měsíců z loňského roku tento trend dál pokračoval a na konci roku podle statistik Hypoindex průměrná sazby stoupla na 2,19 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám