Hlavní obsah

Členové OPEC se shodli, že těžbu ropy omezí až do konce příštího roku

Novinky, bož

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se domluvila na prodloužení dohody o omezení těžby do konce roku 2018. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva delegáty. V případě, že by došlo k přehřátí trhu, mohou členské státy dohodu ukončit dříve.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Článek

K dohodě se letos poprvé připojilo Rusko, které významně snížilo těžbu, ačkoli není členem OPEC. Země se loni v listopadu dohodly, že sníží těžbu na 32,5 miliónu barelů denně. V květnu letošního roku dohodu prodloužily do března 2018.

Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu. To se významnou část jejího trvání příliš nedařilo. Ceny ropy často spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány.

V poslední době však i tamní zásoby klesají, a tak v posledních týdnech ceny vyskočily nahoru. Zatímco ještě v létě severomořská ropa Brent zůstávala pod hranicí 50 dolarů za barel, ve středu se prodávala kolem 63 dolarů za barel.

Podle analytika Saxo Bank Ole Hansena trh s prodloužením dohody počítal, proto nelze očekávat, že by vedlo k náhlému výraznějšímu růstu cen ropy.

Členové OPEC
Alžírsko (1969), Angola (2007), Ekvádor (2007), Írán (zakládající člen = 1960), Irák (zakládající člen), Kuvajt (zakládající člen), Libye (1962), Nigérie (1971), Katar (1961), Saudská Arábie (zakládající člen), Spojené arabské emiráty (1967), Venezuela (zakládající člen)

Reklama

Výběr článků

Načítám