Hlavní obsah

Čínský jüan poprvé nakoukl do desítky nejobchodovanějších měn světa

Peking

Mezi desítku nejobchodovanějších měn světa se poprvé dostala čínská měna. Jüan se vyhoupl na deváté místo, když za sebou nechal švédskou korunu a novozélandský dolar, vyplývá ze zprávy Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS).

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

Obchodování v jüanech, jejichž oficiální název je žen-min pi, se přitom za poslední tři roky více než ztrojnásobilo. Letos obrat obchodů v čínské měně dosáhl průměrně 120 miliard dolarů (zhruba 2,4 biliónu korun) denně. V roce 2010, kdy BIS uskutečnila předešlý průzkum, to bylo asi 34 miliard dolarů. Tehdy jüan figuroval na sedmnácté příčce.

Americký dolar, euro nebo japonský jen však čínskou měnu z tohoto hlediska nadále předčí. Denní obrat obchodů v dolarech letos v průměru dosahuje 4,65 biliónu dolarů.

Posun čínské měny podle agentury AP odráží mezinárodní charakter dodavatelského řetězce a pružnost, kterou mohou některé firmy používáním čínské měny získat. Příčinou je ale i vzestup čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě.

V top 10 i mexické peso 

Čína usiluje o to, aby její měna hrála v mezinárodním obchodě čím dál větší roli, a používání jüanu proto silně podporuje. Podle agentury AFP plánuje vláda otevřít v Šanghaji zónu volného obchodu, kde by mohla volnou směnitelnost domácí měny poprvé povolit. Jüan totiž stále nemá volně plovoucí kurz, a není tedy plně konvertibilní.

Kromě jüanu se mezi deset nejobchodovanějších měn v žebříčku banky BIS zařadilo i mexické peso. To je na osmém místě a BIS u něj registruje nejvýraznější nárůst tržního podílu mezi hlavními měnami rozvíjejících se zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám