Hlavní obsah

Čínský jüan poprvé nakoukl do desítky nejobchodovanějších měn světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Mezi desítku nejobchodovanějších měn světa se poprvé dostala čínská měna. Jüan se vyhoupl na deváté místo, když za sebou nechal švédskou korunu a novozélandský dolar, vyplývá ze zprávy Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS).

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínské jüany

Článek

Obchodování v jüanech, jejichž oficiální název je žen-min pi, se přitom za poslední tři roky více než ztrojnásobilo. Letos obrat obchodů v čínské měně dosáhl průměrně 120 miliard dolarů (zhruba 2,4 biliónu korun) denně. V roce 2010, kdy BIS uskutečnila předešlý průzkum, to bylo asi 34 miliard dolarů. Tehdy jüan figuroval na sedmnácté příčce.

Americký dolar, euro nebo japonský jen však čínskou měnu z tohoto hlediska nadále předčí. Denní obrat obchodů v dolarech letos v průměru dosahuje 4,65 biliónu dolarů.

Posun čínské měny podle agentury AP odráží mezinárodní charakter dodavatelského řetězce a pružnost, kterou mohou některé firmy používáním čínské měny získat. Příčinou je ale i vzestup čínské ekonomiky, která je druhou největší na světě.

V top 10 i mexické peso 

Čína usiluje o to, aby její měna hrála v mezinárodním obchodě čím dál větší roli, a používání jüanu proto silně podporuje. Podle agentury AFP plánuje vláda otevřít v Šanghaji zónu volného obchodu, kde by mohla volnou směnitelnost domácí měny poprvé povolit. Jüan totiž stále nemá volně plovoucí kurz, a není tedy plně konvertibilní.

Kromě jüanu se mezi deset nejobchodovanějších měn v žebříčku banky BIS zařadilo i mexické peso. To je na osmém místě a BIS u něj registruje nejvýraznější nárůst tržního podílu mezi hlavními měnami rozvíjejících se zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám