Hlavní obsah

Číňané připravují odvetná cla na zboží z USA, Američany podezřívají z neupřímnosti

Novinky, bož
Aktualizováno

Čínská lidová republika v reakci na nová americká desetiprocentní cla na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů zavede odvetná na americký dovoz v objemu 60 miliard dolarů (1,3 biliónu korun). Uvedl to server listu Financial Times. Peking považuje nejnovější krok Washingtonu za důkaz, že Američané v obchodním sporu nejednají v dobré víře.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Pekingu (archivní snímek z listopadu 2017).

Článek

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že cla se dotknou amerického dovozu v hodnotě 60 miliard dolarů. Celkově tak budou čínská odvetná cla mířit již na zboží v hodnotě 110 miliard dolarů (2,4 biliónu korun celkový americký dovoz do Číny přitom podle Financial Times dosahuje hodnoty 130 miliard dolarů (2,8 biliónu korun).

Zástupci Číny a USA měli na konci září znovu jednat o vyřešení sporů. Podle čínských představitelů však nový krok americké vlády tato jednání maří. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení nových desetiprocentních cel na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (zhruba 4,4 biliónu korun). Platit mají začít za týden. [celá zpráva]

„Dlouhodobě zdůrazňujeme, že rozhovory musí být založeny na rovnocennosti, rovnosti a dobré víře,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí. „Krok USA ukazuje naprostou absenci upřímnosti a dobré víry,“ dodal.

Peking chystá odvetu

V dalším prohlášení oznámilo čínské ministerstvo obchodu, že Peking přijme nová opatření v reakci na nejnovější eskalaci obchodního konfliktu. Čína již dříve uvedla, že má pro případ zavedení nových amerických cel připravenou odvetu.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily začátkem července uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Na konci srpna začal Washington uplatňovat nová cla ve výši 25 procent na dovoz dalšího zboží z Číny v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 356 miliard korun). Peking uvalil ve stejný okamžik cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám