Hlavní obsah

Číňané po třech letech poprvé více dováželi, než vyváželi

Dovoz do Číny poprvé po třech letech překonal vývoz. Nečekaný výsledek je důsledkem prudkého růstu dovozu komodit vyvolaného několikaměsíčním stavebním boomem v zemi. Vyplynulo to z údajů čínské celní správy.

Foto: China Daily, Reuters

Dovoz do Číny poprvé po třech letech překonal vývoz. (na ilustračním snímku jeřáby v čínském přístavu Lien-jün-kang)

Článek

Dovoz do Číny v meziročním srovnání vzrostl o 38 procent a vykázal nejvýraznější růst za pět let. Vývoz naopak o 1,3 procenta klesl. Dovoz tak byl o 9,15 miliardy dolarů (234 miliard korun) vyšší než vývoz.

V únoru rostl zejména dovoz komodit do země, od železné rudy přes měď až po ropu a uhlí. Podle analytiků k růstu hodnoty dovozu přispělo zvýšení cen surovin, výkyvy směnných kurzů a také načasování svátků nového lunárního roku. Letos tyto oslavy začaly koncem ledna, loni to bylo na počátku února.

Za první dva měsíce roku se vývoz ze země zvýšil o čtyři procenta, zatímco dovoz vzrostl o 26 procent. Silný růst dovozu podle ekonomů naznačuje, že hospodářská aktivita v Číně i globálně se v prvních dvou měsících roku zvyšovala.

Vláda plánuje růst 6,5 procenta

Podle ekonomů singapurské banky OCBC by čínská ekonomika mohla v prvním čtvrtletí zrychlit růst na sedm procent z tempa 6,8 procenta v posledním loňském čtvrtletí.

Čínská vláda minulý týden stanovila pro letošní rok cíl hospodářského růstu na 6,5 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo za 26 let. Ve srovnání s vyspělými zeměmi ale čínská ekonomika stále roste asi dvakrát rychleji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám