Hlavní obsah

Čína je pro Německo obchodní partner číslo jedna. USA se propadly až na třetí místo

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v roce 2016 poprvé vystřídala Spojené státy v pozici nejvýznamnějšího obchodního partnera Německa. Informoval o tom ekonomický deník Handelsblatt. Protekcionistické plány amerického prezidenta Donalda Trumpa by mohly tento trend ještě umocnit. Druhým nejvýznamnějším partnerem pak byla Francie.

Foto: China Daily, Reuters

Čína je pro Německo stále důležitějším obchodním partnerem.

Článek

„Vzhledem k protekcionistickým plánům nového amerického prezidenta lze počítat s tím, že obchodní vztahy mezi Německem a Čínou se budou v budoucnu ještě více prohlubovat,“ uvedl spolkový svaz pro zahraniční obchod (BGA).

Mezi Čínou a Německem se v loňském obchodovalo celkem za 170 miliard eur (4,6 biliónu korun), vyplynulo z údajů Statistického spolkového úřadu (Destatis). Obchod mezi Francií a Německem dosáhl hodnoty 167 miliard eur (4,5 biliónu korun).

USA stále významným odbytištěm

Až na třetím místě zůstaly Spojené státy, dosavadní jednička, s obchody za necelých 165 miliard eur (4,46 biliónu korun). Nicméně pokud jde o německý export, USA zůstaly i nadále odbytištěm číslo jedna. Němci tam vyvezli zboží za 107 miliard eur.

Významným odbytištěm německého zboží byla loni i Velká Británie, která je na odchodu z Evropské unie. Vyvezlo se tam německé zboží za 86 miliard eur.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. V roce 2015 do Německa mířilo 38,6 procenta českého exportu v rámci EU. Na dovozu z EU do Česka se pak Německo podílelo z 39,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám