Hlavní obsah

Číňané po třech letech poprvé více dováželi, než vyváželi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz do Číny poprvé po třech letech překonal vývoz. Nečekaný výsledek je důsledkem prudkého růstu dovozu komodit vyvolaného několikaměsíčním stavebním boomem v zemi. Vyplynulo to z údajů čínské celní správy.

Foto: China Daily, Reuters

Dovoz do Číny poprvé po třech letech překonal vývoz. (na ilustračním snímku jeřáby v čínském přístavu Lien-jün-kang)

Článek

Dovoz do Číny v meziročním srovnání vzrostl o 38 procent a vykázal nejvýraznější růst za pět let. Vývoz naopak o 1,3 procenta klesl. Dovoz tak byl o 9,15 miliardy dolarů (234 miliard korun) vyšší než vývoz.

V únoru rostl zejména dovoz komodit do země, od železné rudy přes měď až po ropu a uhlí. Podle analytiků k růstu hodnoty dovozu přispělo zvýšení cen surovin, výkyvy směnných kurzů a také načasování svátků nového lunárního roku. Letos tyto oslavy začaly koncem ledna, loni to bylo na počátku února.

Za první dva měsíce roku se vývoz ze země zvýšil o čtyři procenta, zatímco dovoz vzrostl o 26 procent. Silný růst dovozu podle ekonomů naznačuje, že hospodářská aktivita v Číně i globálně se v prvních dvou měsících roku zvyšovala.

Vláda plánuje růst 6,5 procenta

Podle ekonomů singapurské banky OCBC by čínská ekonomika mohla v prvním čtvrtletí zrychlit růst na sedm procent z tempa 6,8 procenta v posledním loňském čtvrtletí.

Čínská vláda minulý týden stanovila pro letošní rok cíl hospodářského růstu na 6,5 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo za 26 let. Ve srovnání s vyspělými zeměmi ale čínská ekonomika stále roste asi dvakrát rychleji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám