Hlavní obsah

Číňané koupí část těžebního gigantu Rio Tinto

Čínská společnost Aluminum Corporation of China (ACH, Chinalco) převezme za 19,5 miliardy dolarů (asi 431 miliard Kč) část globálního těžebního koncernu Rio Tinto Ltd/Plc. Čína si tímto krokem zajistí přísun nerostných surovin, zatímco Rio Tinto se zbaví části dluhů. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Nákladní auta v lomu společnosti Rio Tinto

Článek

ACH je největším producentem hliníku na světě. Akvizice části koncernu Rio Tinto je největší zahraniční investicí, jakou kdy nějaký podnik z Číny uskutečnil. Chinalco, jak se ACH také někdy nazývá, založí společný podnik a koupí konvertibilní dluhopisy.

V rámci dohody Rio Tinto prodá za 12,3 miliardy dolarů podíly v některých projektech, dalších 7,2 miliardy dolarů získá zmíněnou emisí konvertibilních dluhopisů. Dohodu budou muset nejprve schválit akcionáři a také australský úřad pro zahraniční investice.

Kontrakt je koncipován tak, že čínský podnik bude moci podíl v koncernu Rio Tinto zvýšit až na 18 procent. Chinalco bude investovat do menšinových podílů v devíti projektech po celém světě, včetně měděného dolu Escondida v Chile.

Společnost Rio Tinto zároveň oznámila, že zisk za celý minulý rok jí vzrostl asi o 38 procent na 10,3 miliardy dolarů (zhruba 227,5 miliardy Kč). To je nad očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali růst zisku na 9,8 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám