Hlavní obsah

Číňané koupí část těžebního gigantu Rio Tinto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost Aluminum Corporation of China (ACH, Chinalco) převezme za 19,5 miliardy dolarů (asi 431 miliard Kč) část globálního těžebního koncernu Rio Tinto Ltd/Plc. Čína si tímto krokem zajistí přísun nerostných surovin, zatímco Rio Tinto se zbaví části dluhů. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Nákladní auta v lomu společnosti Rio Tinto

Článek

ACH je největším producentem hliníku na světě. Akvizice části koncernu Rio Tinto je největší zahraniční investicí, jakou kdy nějaký podnik z Číny uskutečnil. Chinalco, jak se ACH také někdy nazývá, založí společný podnik a koupí konvertibilní dluhopisy.

V rámci dohody Rio Tinto prodá za 12,3 miliardy dolarů podíly v některých projektech, dalších 7,2 miliardy dolarů získá zmíněnou emisí konvertibilních dluhopisů. Dohodu budou muset nejprve schválit akcionáři a také australský úřad pro zahraniční investice.

Kontrakt je koncipován tak, že čínský podnik bude moci podíl v koncernu Rio Tinto zvýšit až na 18 procent. Chinalco bude investovat do menšinových podílů v devíti projektech po celém světě, včetně měděného dolu Escondida v Chile.

Společnost Rio Tinto zároveň oznámila, že zisk za celý minulý rok jí vzrostl asi o 38 procent na 10,3 miliardy dolarů (zhruba 227,5 miliardy Kč). To je nad očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali růst zisku na 9,8 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám