Hlavní obsah

Čína zaplatí Rusku za plyn předem 25 miliard dolarů

Čína zaplatí Rusku za plyn ještě před zahájením jeho dodávek 25 miliard dolarů (zhruba půl biliónu korun). Řekl to v pátek šéf vývozní divize Gazpromu Alexandr Medveděv. Ředitel Gazpromu Alexej Miller pak prohlásil, že dohoda s Čínou bude mít dopad na ceny v Evropě a že podpis dohody odstartoval konkurenční boj o ruský plyn mezi Evropou a oblastí Asie a Tichomoří.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Zaměstnanec Gazpromu u přečerpávací stanice.

Článek

Gazprom podepsal dlouho očekávanou dohodu o dodávkách plynu do Číny ve středu. [celá zpráva] Společnost na základě dohody bude do Číny dodávat 38 miliard krychlových metrů plynu ročně, a to po dobu 30 let. Je to necelá čtvrtina objemu plynu, který Rusko loni vyvezlo do Evropy. Celková hodnota kontraktu činí zhruba 400 miliard dolarů (osm biliónů korun).

„Dá se předpokládat, že podpis kontraktu ovlivní ceny plynu na evropském trhu," řekl bez dalších podrobností novinářům Miller. Podle něj bude mít dohoda dopad i na projekty zkapalněného zemního plynu ve východní Africe, Austrálii a západní Kanadě.

Ceny zemního plynu se ve světě výrazně liší. Například v Severní Americe je cena plynu proti cenám v Evropě zhruba poloviční, naopak v Asii je plyn ještě dražší než v Evropě.

Dohoda s Čínou otevírá Gazpromu obrovský trh. V současnosti 80 procent příjmů firmy pochází z prodeje plynu do Evropy, kde ale poptávka stagnuje a zisky klesají.

Gazprom však musí ještě postavit plynovod, kterým bude plyn ze Sibiře na čínské pobřeží od roku 2018 posílat. Prezident Vladimir Putin už dříve řekl, že než plyn do Číny začne téct, bude potřeba investovat 55 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám