Hlavní obsah

Čína už letos předežene USA jako největší ekonomika světa

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy mohou klesnout na druhé místo za Čínu podle velikosti ekonomiky již tento rok, dříve než se dosud očekávalo. Vyplývá to z odhadů předních statistických agentur, píše ekonomický deník Financial Times.

Foto: Petr Veselý, Právo

Ilustrační foto.

Článek

USA se pozici největší ekonomiky světa těší už od roku 1872, kdy předehnaly Velkou Británii. Většina analytiků dosud předpovídala, že Čína sesadí USA až v roce 2019.

Deník  vychází z nových údajů programu pro mezinárodní srovnávání ICP, podle kterých dosahoval v roce 2011 hrubý domácí produkt Číny 87 procent ekonomického výkonu USA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Reálné HDP podle parity kupní síly

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládá, že čínská ekonomika v období od roku 2011 do roku 2014 vzroste o 24 procent, zatímco ekonomika USA pouze o 7,6 procenta. Čína tak letos zřejmě v ekonomickém výkonu Spojené státy překoná.

Program ICP funguje pod záštitou Světové banky. K porovnávání velikosti ekonomik místo měnových kurzů používá paritu kupní síly, což podle listu lépe odráží skutečnou hodnotu zboží a služeb. Parita kupní síly zjednodušeně srovnává, kolik lidé platí za srovnatelné zboží a služby v národní měně. MMF už řadu let upozorňuje na to, že kurz čínské měny je uměle podhodnocený.

„USA v roce 2011 zůstaly podle parity kupní síly největší ekonomikou světa, těsně za nimi však následovala Čína,“ píše program ve své nové zprávě.

Pokud by byla ekonomika Evropské unie brána jako jedna země, obsadila by loni těsné druhé místo za USA před Čínou, vyplývá z údajů MMF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám