Hlavní obsah

Čína se chce více otevřít světu, chystá i změnu daní

Peking

Čína hodlá pokračovat v otevírání svého trhu a reformách, včetně fiskálních reforem, jejichž součástí bude změna daní. Země se také bude stejně chovat k domácím i zahraničním firmám a chránit právo na duševní vlastnictví. Ve svých prvních veřejných projevech od svého jmenování na čínském rozvojovém fóru to slíbili nový vicepremiér Chan Čeng a ministr financí Liou Kchun.

Foto: Emily Wang, ČTK/AP

Nový čínský vicepremiér Chan Čeng.

Článek

Liou slíbil, že v letošním roce Čína sníží daň z přidané hodnoty pro zpracovatelský a dopravní sektor a navrhne zákon o spotřební dani. Chce také dokončit a zavést daň z majetku. Země rovněž hodlá zvážit svoji daňovou politiku a upravit ji tak, aby podpořila zahraniční investice v zemi a pobídla čínské firmy investovat v zahraničí.

Liou navázal na předchozí projev generálního tajemníka Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángela Gurríy, který uvedl, že reforma daně z přidané hodnoty je důležitá pro transformaci Číny z ekonomiky závislé na těžkém průmyslu k ekonomice zaměřené na inovace a sektor služeb.

Chan v projevu zdůraznil, že Čína se potřebuje více otevřít vnějšímu světu a učiní tak prostřednictvím svého projektu novodobé hedvábné stezky. Slíbil také, že zajistí stejnou ochranu vlastnických práv zákonem a posílí ochranu duševního vlastnictví.

Stížnost Američanů

Spojené státy kritizují Čínu za nedostatečnou ochrana duševního vlastnictví a rozdílné chování k zahraničním a domácím firmám. Tato kritika se stala důvodem, proč americký prezident Donald Trump hrozí Číně zavedením dovozních cel. V pátek podaly USA stížnost u Světové obchodní organizace kvůli podezření z krádeže duševního vlastnictví Čínou.

Prezident Americko-čínské obchodní rady John Frisbie řekl agentuře Reuters, že Čína slibuje opatření k většímu otevření trhu a ochraně duševního vlastnictví již určitou dobu, ale americká obchodní komunita zatím na akci čeká.

Reklama

Související články

Čína a USA jsou na prahu obchodní války

Spojené státy v pátek podaly u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Čínu kvůli údajnému porušení amerického duševního vlastnictví. Napětí mezi oběma...

Výběr článků

Načítám