Hlavní obsah

V baru, kam chodili Streichl či Špinarová, dohořívají poslední cigarety

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský bar Waldemar je proslulý tím, že tam svého času bylo možné potkat hudební legendy Věru Špinarovou či Josefa Streichla. Chodí tam i frontman kapely Buty Radek Pastrňák a další kumštýři. Brzy se i v tomto podniku změní kvůli zákazu kouření atmosféra. V úterý ovšem štamgasti ještě potahovali z cigaret. A spílali zákonodárcům.

Foto: Aleš Honus, Právo

Štamgasti ostravského baru Waldemar s posledními cigaretami, které si v podniku směli zapálit

Článek

V úterý odpoledne ještě na prosklených vstupních dveřích visela nálepka s textem „Kouření povoleno”. O den později už to platit nebude. „Je to nesmysl. Tady kouří snad úplně všichni,“ mají jasno štamgasti.

Zákon jen těžko chápou. Nevztahuje se totiž jen na podniky, kde se vaří, ale paušálně na všechny provozovny, tedy i na ty, kde se hlavně nalévá alkohol, případně si tam kuřáci chodí posedět u kávy.

Právě takový je bar Waldemar — malý podnik v samotném centru Ostravy, kde drtivou většinou klientely tvoří štamgasti.

Stolek s popelníčkem

Provozovatelka baru Alena Sýkorová jen rezignovaně pokrčí rameny. Podle ní jde už o několikátou obstrukci ze strany zákonodárců. „Nejdříve nás donutili pořídit si bezdotykové baterie, potom tuto povinnost zrušili. Nedávno jsem musela dát deset tisíc za zavedení EET a je docela možné, že ho časem také zruší,“ říká.

Pro kuřáky, kteří si nedokážou svůj zlozvyk odříci, by ráda umístila na chodník před provozovnu stoleček, ovšem nechce se jí platit několik tisíc korun ročně za zábor veřejného prostranství.

„A tak dáme ven popelníček, ale asi ne před vchod, protože na to nás už upozorňovali lidé z bytů, které jsou nad barem. Takže popelník asi postavíme někam za roh,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám