Hlavní obsah

Chodorkovskij stále čeká na trest, možná se dočká zítra

MOSKVA

I když mnozí pozorovatelé očekávali, že bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij by se po dvou týdnech čtení rozsudku mohl v pondělí dozvědět výši trestu, nestalo se tak. Chodorkovskij tak stále předpokládá jen to, že ho soud považuje za vinného a doufá, že trest by mohl být nižší než obžalobou navrhovaných deset let.

Článek

Soud kdysi nejbohatšího Rusa viní z podvodu při privatizaci a také z daňových úniků. Soudkyně četla text rozsudku každý den jen několik málo hodin, teprve před několika dny přidala na tempu a postupně se dobrala konce asi tisícistránkového fasciklu. Výši trestu ale stále neřekla. Chodorkovskij i jeho kolega Platon Lebeděv, který je souzen ve stejném procesu, se tak trest dozví pravděpodobně v úterý.

Bývalý šéf kdysi největší ruské ropné skupiny Jukos je obviněn, že v roce 1994 zmanipuloval aukci státní firmy na výrobu hnojiv, firmu získal a následně vytuneloval.

Chodorkovskij je ve vazbě od října 2003, kdy ho policejní síly zatkly na letišti. Zároveň se soudním procesem vedly úřady útok proti Jukosu, který obrovskými daňovými požadavky dovedly na práh bankrotu.

Protesty na obou stranách

Podle pozorovatelů je rozhodnutí o vině i trestu naordinováno Kremlem, který tak chce Chodorkovského potrestat za to, že v předcházejících volbách podporoval politickou opozici, například liberální stranu Jabloko.

Před moskevským soudem se během čtení rozsudku konají demonstrace jak Chodorkovského stoupenců, kteří považují proces za zmanipulovaný, tak jeho odpůrců, kteří chtějí, aby dostal co nejpřísnější trest.

Reklama

Související články

Chodorkovskij označil obvinění za absurdní

Za absurdní označil vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij obvinění, která byla vznesena proti němu samému a proti ropnému gigantu Jukos. Zároveň...

Výběr článků

Načítám