Hlavní obsah

ČEZ navrhuje dividendu 40 korun na akcii, stát by získal 15 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představenstvo energetické společnosti ČEZ navrhne stejně jako loni vyplatit ze zisku dividendu ve výši 40 korun za akcii před zdaněním. O výplatě rozhodne valná hromada ČEZ 3. června, informoval ve čtvrtek mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Stát jako většinový vlastník by tak dostal 15 miliard korun.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Když valná hromada rozhodne podle návrhu představenstva, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun. Stát, který drží necelých sedmdesát procent akcií, tak získá zhruba 15 miliard korun.

Energetická skupina ČEZ v loňském roce snížila čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy Kč. Negativní vliv na výsledky měla nižší výroba v jaderných elektrárnách a omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku. [celá zpráva]

ČEZ také informoval o výsledcích vnitřního šetření v případu falšování některých kontrol svarů potrubí jaderných elektráren, které se loni projevily hlavně na slabším výkonu Dukovan. Kontroly svarů prováděla firma Tediko, se kterou ČEZ ukončil spolupráci.

„V rámci šetření bylo odhaleno více než dvacet neúmyslných závažných nebo méně závažných porušení povinností současných nebo bývalých pracovníků. Vůči současným zaměstnancům proto ČEZ vyvodil konkrétní důsledky – všem odpovědným pracovníkům byla významně snížena mzda, někteří byli odvoláni ze svých funkcí,” uvedl Kříž.

Pro zpřísnění kontrol nabrala zhruba stovku specialistů, klíčovou roli při kontrolách bude mít dceřiná firma ÚJV Řež. ČEZ nyní dokončuje návrh žaloby o náhradu škody vůči dodavatelům kontrol, dodal mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám