Hlavní obsah

Cestovní ruch je na pokraji zhroucení, přišel o 11 milionů hostů

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

V Česku se loni ubytovalo 10,8 milionu lidí. Je to o 51 procent méně než o rok dříve. V absolutních číslech měly hotely, penziony a další ubytovací zařízení o 11,2 milionu hostů méně než před rokem. Vyplývá to z dat o cestovním ruchu, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Po katastrofálním druhém čtvrtletí a poměrně slušném třetím čtvrtletí cestovní ruch v posledních třech měsících loňského roku opět plně zasáhly protipandemické restrikce.

V posledním čtvrtletí se tak počet hostů ubytovacích zařízení propadl o 85,9 procenta na 663 tisíc. Počet domácích turistů přitom poklesl o 73,3 procenta, zatímco zahraničních hostů bylo dokonce o 96 procent méně než před rokem.

Z regionů nejhlubší propad ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala Praha. Přijelo tam o 92,9 procenta (1,9 milionu) hostů méně než před rokem. Počet přenocování v metropoli poklesl o 93,2 procenta (4,4 milionu).

Paralýza cestovního ruchu výrazně postihla také Karlovarský kraj. Počet hostů zde ve čtvrtletí meziročně klesl o 83,7 procenta na 46 tisíc. Počet přenocování se propadl o více než milion, respektive o 79 procent.

Nejezdí už ani Němci

Hosté v Česku loni strávili v úhrnu 31,2 milionu nocí, což představuje meziroční propad o 45,3 procenta. Zatímco u cizinců se počet strávených nocí snížil o 72,9 procenta, u tuzemských hostů šlo o propad o 20,3 procenta.

Pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět

Cestování

Ačkoliv úbytek turistů za celý rok činil „jen” 51 procent, v případě cizinců byl pokles o poznání dramatičtější. Přijelo jich o 74,4 procenta méně. V absolutních číslech tak do Česka přijelo o 8,1 milionu zahraničních turistů méně. Počet tuzemských hostů potom klesl o 28 procent.

Nejvíce turistů do Česka i minulý rok přijelo z Německa. V důsledku pandemie a s ní souvisejících opatření se však jejich počet snížil o 60,6 procenta na 819 tisíc.

Na druhém místě jsou Poláci, jejichž počet činil 287 tisíc, což představuje meziroční pokles o 57,3 procenta. Počet slovenských turistů se propadl o 63,4 procenta na 274 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám