Hlavní obsah

Turismus v Praze v kómatu. Přišla o 94 procent hostů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní ruch v Praze zaznamenal téměř úplný útlum. Pokles počtu ubytovaných v pražských hotelech a penzionech dosáhl 93,6 procenta. Počet přenocování se propadl o 94,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jde o důsledek globální pandemie nemoci covid-19 a s ní souvisejících omezení cestování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nouzový stav vylidnil Staroměstské náměstí.

Článek

Praha je v tomto ohledu nejpostiženějším regionem v republice, nicméně katastrofální druhé čtvrtletí má za sebou cestovní ruch v celém Česku. Počet hostů v hotelech a penzionech klesl meziročně o 82,9 procenta. Podobně drasticky se propadl i počet přenocování – o 81,7 procenta.

Ve druhém čtvrtletí se v hotelech a penzionech ubytovalo jen 988 tisíc hostů, což je o 4,8 milionu lidí méně než před rokem

V dubnu o 99 procent méně hostů v celém Česku

K nejbrutálnějšímu meziročnímu propadu návštěvnosti došlo v dubnu, kdy byla přísná restriktivní opatření proti šíření nemoci covid-19 v plném proudu. Počet hostů tento měsíc klesl o 98,9 procenta.

Propad návštěvnosti pokračoval i v květnu, kdy dosáhl 94,1 procenta. K většímu zmírnění meziročního poklesu došlo až v červnu, kdy přijelo o 60,8 procenta hostů méně v meziročním srovnání.

Turistický ruch kvůli pandemii přišel o stovky miliard dolarů

Cestování

Vedle Prahy se aktuální vývoj silně dotkl také Karlovarského kraje, kde došlo k poklesu o více než milion nocí. K propadu počtu přenocování došlo jak u hostů z Česka (o 66,7 procenta), tak u zahraničních hostů (o 96,2 procenta).

Podle hlavního ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně má propad cestovního ruchu širší dopad i na další odvětví. „Cestovní ruch se na domácí ekonomice sice podílí jen zhruba třemi procenty, nepřímo však výpadek zahraničních turistů znamená sníženou poptávku i v dalších sektorech,” uvedl.

Podle Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO) globální pandemie  připravila od začátku roku do května turistický ruch celosvětově o tržby ve výši 320 miliard dolarů (7,2 bilionu korun).

Reklama

Související články

Zoufalé Fidži netrpělivě vyhlíží turisty

Tichomořský národ Fidži je bez turistů ztracen. Cestovní ruch přispívá do ekonomiky zhruba ze 40 procent, a tak se místní nemohou dočkat, až se opět otevřou...

Ostrava láká turisty na slevovou kartu

Velkou mediální kampaň na podporu turismu spouští v pondělí 6. července město Ostrava. Důvodem je to, že kvůli koronavirové epidemii přijde jen v červenci až...

Výběr článků

Načítám