Hlavní obsah

Český průmysl zažil v srpnu strmý propad, naopak EU i eurozóně se dařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Velmi nelichotivě dopadly pro český průmysl výsledky za srpen, jak je zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Zatímco v eurozóně průmyslová výroba stoupla o 0,6 procenta a v celé Evropské unii o 0,3 procenta, v Česku naopak klesla o 2,9 procenta. To je vůbec nejvíc ze všech 22 států, u nichž jsou data dostupná.

Článek

Podobně dopadlo Česko také v meziročním srovnání, když statistici zaznamenali pokles o 3,1 procenta. V tomto případě za Českou republikou skončilo ještě Španělsko (- 3,2 procenta) a Itálie (- 5,2 procenta).

Meziročně podle evropských statistiků produkce v EU nicméně stále zaostává. V srpnu ve srovnání se stejným měsícem loňska byla v eurozóně o 2,9 procenta nižší a v EU o 1,8 procenta.

Meziměsíčně v srpnu výrazně stoupla hlavně produkce trvanlivého spotřebního zboží (v eurozóně o 3,9 procenta a v EU o 2,4 procenta). U netrvanlivého spotřebního zboží růst činil v eurozóně 1,3 procenta a v unii jedno procento.

V červenci meziměsíční nárůst činil v 17 unijních státech platících eurem 0,6 procenta a v EU jedno procento, připomněli také evropští statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám