Hlavní obsah

Česko žádá Brusel o smírčí řízení kvůli dotacím. Hrozí mu miliardová pokuta

Česko požádalo o smírčí řízení kvůli sankci za chyby v zemědělských dotacích. Žádost podaly české úřady minulý týden prostřednictvím českých diplomatů v Bruselu, zjistil server iROZHLAS.cz. Evropská komise (EK) chce vrátit 1,16 miliardy korun a vyměřila Česku pokutu 7,5 miliardy. Ministerstvo zemědělství s výsledkem prověrky nesouhlasí, proto požádalo o smírčí řízení.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Sankce vychází z auditního šetření, které se konalo před třemi lety. Auditoři tehdy kvůli zavedení institutu takzvaného aktivního zemědělce prověřovali, zda dotace čerpají skuteční zemědělci.

Podle EK byla kontrola, komu se evropské peníze přidělují, nedostatečná.

„Česká republika podala minulý týden prostřednictvím Stálého zastoupení ČR při Evropské unii žádost o smírčí řízení. Jedná se o postup, který má k dispozici členská země, pokud nesouhlasí s výsledky auditního šetření, které EK uvede ve své závěrečné zprávě,” sdělil serveru mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Dotace určené malým podnikům šly i velkým korporacím, zjistila kontrola

Ekonomika

Smírčí řízení trvá čtyři měsíce, během nich se smírčí orgán – nezávislý na EK a složený z pěti odborníků nominovaných z různých členských států – snaží najít kompromisní řešení.

Po skončení řízení má smírčí orgán měsíc na to, aby vypracoval své stanovisko a zaslal ho dotčeným úřadům. EK poté vydá nová rozhodnutí o sankci, ve kterém může, ale nemusí závěry smírčího orgánu zohlednit, píše web.

Česko podle Bílého splnilo obě podmínky, které jsou pro vyvolání smírčího řízení potřeba.

Nejen Agrofert. Podobu zemědělství určuje kontroverzní Společná zemědělská politika

Ekonomika

„Je to podmíněno určitou minimální výší částky, kterou Evropská komise navrhne k vyloučení z financování, a dále odůvodněním žádosti, to znamená argumentací, v čem se členská země neztotožňuje se závěry Evropské komise,” uvedl.

České úřady se s EK dostaly do sporu o výklad institutu aktivního zemědělce. Komise následně Česku za chybné čerpání evropských peněz v letech 2015 až 2017 vyměřila pokutu ve výši 7,5 miliardy korun. Tu se nakonec podařilo snížit o více než šest miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám