Hlavní obsah

Česko má v žebříčku 500 největších firem regionu 78 zástupců, Škoda Auto je druhá

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko má v žebříčku 500 největších firem střední a východní Evropy podle obratu za rok 2019 celkem 78 společností, což je o 18 více než o rok dříve. V žebříčku Coface CEE Top 500 obsadila první místo polská společnost PKN Orlen, druhá je česká Škoda Auto. Vyplývá to ze studie CEE Top 500, kterou podvanácté představila úvěrová pojišťovna Coface.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

Na třetím místě skončila maďarská ropná a plynárenská společnost MOL.

„V roce 2019 většina společností v regionu střední a východní Evropy využila výhody tehdy pokračujícího příznivého ekonomického prostředí. Platí to zejména pro menší ekonomiky orientované na export,” uvedl Ján Čarný z Coface.

První místo v žebříčku získalo Polsko se 163 zástupci, druhé místo patří Česku, zatímco Maďarsko kleslo na třetí místo.

Češi bodují v žebříčku nejrychleji rostoucích technologických firem

Internet a PC

V minulém žebříčku bylo přitom Česko až čtvrté. „Automobilový a dopravní sektor zůstává v žebříčku z pohledu českých společností stále nejsilnějším,” doplnil Čarný.

V regionu střední a východní Evropy je 60 procent tržeb tvořeno největšími společnostmi, která se koncentrují do tří klíčových odvětví – automobilového průmyslu a dopravy, petrochemického a plynárenského průmyslu a obchodu.

Největší nárůst obratu byl zaznamenán v textilním, kožedělném a oděvním průmyslu (o 23,2 procenta) a ve stavebnictví (o 13,6 procenta).

Naopak metalurgie, přesné strojírenství, stejně jako dřevozpracující a nábytkářský průmysl generovaly ve srovnání s předchozím rokem nižší obrat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám