Hlavní obsah

České spořitelně vzrostl zisk o 36 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České spořitelně (ČS) stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun. Bance pomohlo oživení ekonomiky spojené se silnou poptávkou domácností jak po úvěrech, tak po vkladech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provozní zisk banky vzrostl o 3,8 procenta na 16,2 miliardy korun. Více než třetinový nárůst zisku byl pak podle banky ovlivněn nižší tvorbou opravných položek na rizika v letošním roce.

Vývoj klientských úvěrů banky byl nadále tažen soukromými hypotékami, u kterých spořitelna zaznamenala meziroční růst celkového portfolia o 14,3 procenta. Objem úvěrů podnikatelským subjektům meziročně stagnoval na 270,4 miliardy Kč.

Banky zvyšují úroky u hypoték

Ekonomika

Vklady spořitelně vzrostly meziročně o 9,3 procenta na téměř 1,26 bilionu Kč. Vklady domácností byly vyšší o téměř 15 procent, u firem stouply o 4,5 procenta. Naproti tomu vklady klientů veřejného sektoru klesly meziročně o zhruba 12 procent na 134,1 miliardy Kč.

Výnosy z úroků

Čistý úrokový výnos, který je nejdůležitější složkou provozních výnosů, stoupl spořitelně meziročně o více než dvě procenta na 22,3 miliardy korun. Důvodem bylo kromě růstu úvěrů klientů i zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Hypotéky až na padesát let? ČNB proti

Finance

Čistý výnos z poplatků a provizí ČS meziročně vzrostl o 13,7 procenta na 6,9 miliardy korun, což bylo způsobeno dvouciferným růstem objemu podílových fondů a pozitivním vývojem penzijního pojištění.

Česká spořitelna je bankou s největším počtem klientů, má jich asi 4,5 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám