Hlavní obsah

České firmy v Rusku předjednaly obchody za 19 miliard

České firmy v Moskvě podepsaly smlouvy a dohody za 19 miliard korun. Týkají se například spolupráce při výrobě traktorů Zetor nebo leteckých motorů od GE Aviaton. Informoval o tom ve středu Svaz průmyslu a dopravy. Smlouvy byly podepsány na česko-ruském podnikatelském fóru za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident ČR Miloš Zeman v Moskvě na česko-ruském podnikatelském fóru. Vlevo je prezident Hospodářské komory Ruské federace Sergej Katyrin a vpravo je ministr ekonomického rozvoje Ruské federace Maxim Oreškin.

Článek

Například Zetor Tractors počítá s rozšířením spolupráce při výrobě traktorů, motorů nebo při vývoji nového stroje. Spolupráce s ruskou firmou Kovrovskij elektromechaničeskij zavod (KEMZ) by měla během čtyř let dosáhnout 14 miliard korun.

Společnost GE Aviation Czech, která vyrábí turbovrtulové motory, uzavřela smlouvu se společností UZGA (Ural Works of Civil Aviation) o autorizovaném servisním středisku motoru GE řady H.

Hana Bolinová za českou společnost řekla, že hodnota kontraktu je 65 miliónů dolarů (1,4 miliardy korun). Uralský závod z Jekatěrinburgu tak bude servisním centrem české firmy pro Rusko. UZGA bude mít na starosti běžnou i rozsáhlou údržbu motorů.

„Výhledově by se mělo z jekatěrinburského podniku stát středisko generálních oprav turbovrtulových motorů jak pro Ruskou federaci, tak pro bývalé sovětské republiky sdružené ve Společenství nezávislých států," poznamenala Bolinová.

Tramvaje i autodíly

Společnost Pragoimex bude podle smlouvy s firmou Uralvagonzavod pracovat na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Výrobce zapalovacích svíček Brisk z Tábora uzavřel ujednání o podpoře s vládou Samarské oblasti. Brisk chce vyrábět senzory pro ruský automobilový průmysl ve městě Toljatti, kde již od loňska vyrábí zapalovací svíčky.

Podle Svazu průmyslu bylo podepsáno celkem devět smluv, memorand a dohod v celkové hodnotě 19 miliard korun. Další čtyři dohody by měly být uzavřeny v Jekatěrinburgu, kde se bude konat další podnikatelské fórum.

„Těší nás vysoké číslo i hodnoty podepsaných dohod. Ještě nikdy v dějinách nebyla tak silná delegace českých podnikatelů v zahraničí. Je tu přítomné celé spektrum české ekonomiky," řekl k podnikatelské misi prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám