Hlavní obsah

České domácnosti dlužily na konci loňského roku 1,162 biliónu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti se stále více zadlužují. Podle údajů České národní banky jejich dluhy u bank a dalších finančních institucí vzrostly za prosinec v porovnání s listopadem o zhruba 6,8 miliardy korun na 1,162 biliónu. Ve srovnání s prosincem 2011 se jednalo o nárůst přibližně o 43,8 miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dluhy českých domácností rostou řádově nižším tempem než v předchozí dekádě, ale stále rychleji než inflace nebo dokonce ceny nemovitostí, na jejichž nákup padá největší část tohoto dluhu,“ uvedl Pavel Kříž ze společnosti PwC ČR.

Míra zadlužení českých domácností je v evropském měřítku podle Kříže spíše podprůměrná a ani zvýšený počet těch, kteří se dostali do potíží se splácením, zatím nevyvolává obavy o stabilitu bankovního sektoru.

Pokud jde o podniky, tak jejich zadlužení se za poslední loňský měsíc snížilo oproti listopadu o 1,6 miliardy korun na celkových 960,8 miliardy korun. V porovnání s prosincem 2011 stouply jejich dluhy o 8,8 miliardy korun.

„Zadluženost českých podniků je na přibližně stejné úrovni jako před rokem, což s ohledem na vývoj tuzemské ekonomiky v uplynulém roce lze považovat za celkem dobrou zprávu,“ sdělil Kříž.

Řada podniků navíc zapracovala na zdraví svých finančních toků, a tak lze podle Kříže očekávat, že letos bude více firem financovat svůj růst aspoň částečně pomocí bankovního úvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám