Hlavní obsah

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o více než osm procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemská ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla meziročně o 8,2 procenta. Ve srovnání s prvními třemi měsíci letošního roku potom hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o jedno procento. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Obě čísla znamenají zlepšení dosavadního odhadu, který hovořil o meziročním růstu o 7,8 procenta a mezičtvrtletním o 0,6 procenta.

„Rozvolnění protiepidemických opatření umožnilo domácnostem více utrácet za služby a zboží zejména dlouhodobé trvanlivosti, a jejich spotřební výdaje tak přispěly k růstu HDP o 2,4 procentního bodu,” konstatoval Vladimír Kermiet u odboru národních účtů ČSÚ.

Výdaje na spotřebu domácností vzrostly oproti předchozím třem měsícům o 6,5 procenta a meziročně o 7,4 procenta. „Zvýšila se zejména spotřeba předmětů s dlouhodobou a střednědobou trvanlivostí a výdaje za služby,” uvedli statistici.

Státní dluh lze zaplatit i růstem ekonomiky. Pro Česko už je ale pozdě

Ekonomika

„Nižší dynamika růstu vývozu a rostoucí dovoz ovšem vedly k negativnímu příspěvku zahraniční poptávky o 2,2 procentního bodu,“ doplnil k tomu Kermiet.

Podle posledního odhadu České bankovní asociace (ČBA) česká ekonomika za celý letošní rok poroste o 3,4 procenta.

V následujícím roce se potom hrubý HDP Česka zvýší o 4,5 procenta. ČBA tak zlepšila odhad růstu v prvním případě o 0,1 procentního bodu, ve druhém případě dokonce o 0,2 procentního bodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám