Hlavní obsah

Česká bankovní asociace zlepšila odhad růstu ekonomiky

• Aktualizováno

Česká ekonomika letos poroste o 3,4 procenta. V následujícím roce se potom hrubý domácí produkt (HDP) Česka zvýší o 4,5 procenta. Vyplývá to z aktuálního odhadu panelu České bankovní asociace (ČBA), v němž jsou zastoupeni hlavní ekonomové bank. ČBA tak zlepšila odhad růstu v prvním případě o 0,1 procentního bodu, ve druhém případě dokonce o 0,2 procentního bodu.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Podle ekonomů zastoupených v panelu aktuální data ČSÚ o růstu HDP potvrzují, že dochází k postupnému oživení tuzemské ekonomiky.

Podle ČBA se o to zasloužila především rostoucí spotřeba domácností a stále vysoká vládní spotřeba. Investice za těmito dvěma složkami „pokulhávají”, uvedla ČBA.

„V průběhu roku by se však všechny tři složky měly na růstu HDP podílet v zásadě vyrovnaně. Příspěvek čistých vývozů k růstu bude za nimi, vzhledem k akcelerujícím dovozům, letos zaostávat,” dodala ČBA.

Česká ekonomika rostla o 7,8 procenta

Ekonomika

Průměrná nezaměstnanost by podle ČBA měla příští rok dosahovat čtyř procent. V roce 2022 potom ekonomové očekávají pokles na 3,6 procenta. To je o půl procentního bodu nižší nezaměstnanost, než očekávali v květnovém odhadu.

Schodek vysoko nad požadavky EU

Schodek veřejných financí by potom podle aktuálního odhadu měl představovat 7,3 procenta HDP. Veřejný dluh vzroste na 43,5 procenta HDP, očekávají ekonomové v panelu.

Schodek rozpočtu atakuje 280 miliard, je to nejhorší červencový výsledek v dějinách

Ekonomika

„Dopad razantního výpadku příjmů bez přijetí dostatečných opatření na výdajové straně ani v roce 2022 neumožní snížení schodku veřejných financí pod 4,6 % HDP (což není hodnota příliš korespondující s pokračující konjunkturou),” dodala ČBA.

Podle maastrichtských kritérií nesmí podíl vládního dluhu na HDP překročit 60 procent. Tento limit Česko stále pohodlně splňuje. Dále podle nich deficit nesmí překročit za standardních podmínek tři procenta. To se Česku stejně jako řadě dalších států v loňském roce nepodařilo.

Evropská komise (EK) však v loňském roce vzhledem k mimořádné koronavirové situaci deklarovala, že státy mohou tyto přísné podmínky dočasně porušovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám