Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla o 2,5 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,5 procenta. Mezi čtvrtletími česká ekonomika vzrostla o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněného ve čtvrtek. Ve druhém čtvrtletí činil meziroční růst 2,8 procenta, v prvním čtvrtletí 2,7 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„K pozitivnímu vývoji ekonomiky přispěla rovnoměrně domácí i zahraniční poptávka,” poznamenal vedoucí oddělení čtvrtletních odhadů ČSÚ Jan Benedikt.

Příznivý hospodářský vývoj přitom podle ČSÚ pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky. Dařilo se odvětví obchodu a informačních činností. „Slabší dynamika růstu než v první polovině roku byla zaznamenána v průmyslu,” dodal Benedikt.

„Chuť domácností utrácet je stále podporována rychlým mzdovým růstem spolu s přetrvávající vysokou spotřebitelskou důvěrou. K růstu pozitivně přispívá i spotřeba vlády prostřednictvím vyšších běžných výdajů,” uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Ekonomika

„Oproti tomu podniky pociťují postupně ochabující poptávku, což spolu s vysokými mzdovými náklady vytváří tlak na jejich ziskovost a omezuje množství prostředků na další rozvoj,” dodal.

Německý Spolkový statistický úřad (Destatis) také ve čtvrtek zveřejnil údaje o růstu německé ekonomiky. Tamní HDP se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Německo se tak vyhnulo hrozící technické recesi, jež je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP v řadě.

Jde o důležitou zprávu i pro českou ekonomiku, protože Německo je klíčovým obchodním partnerem Česka, míří tam zhruba třetina exportu.

Reklama

Související články

Růst ekonomiky USA zpomalil na 1,9 procenta

Růst ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,9 procenta ze dvou procent v předchozím kvartálu, a byl tak nejpomalejší v letošním roce....

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Německý hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečního sdělení Spolkového statistického úřadu (Destatis)....

Výběr článků

Načítám