Hlavní obsah

Česká ekonomika loni stoupla o 3,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika loni rostla. Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla o 3,3 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku došlo k mezičtvrtletnímu nárůstu HDP o 0,9 procenta, meziročně pak o 3,6 procenta. V předloňském roce česká ekonomika klesla.

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„I přes růst ekonomiky nebylo ještě dosaženo výkonu z předkrizového roku 2019. Růst byl tažen výhradně domácí poptávkou. Nejvíce přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu a změna zásob,” říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Nejvíce se na růstu HDP podílel průmysl, dále také obchod, doprava, ubytování a pohostinství a odvětví veřejné správy, vzdělávání a zdravotní a sociální péče.

Mezičtvrtletní růst podpořila podle ČSÚ hlavně zahraniční poptávka. Na tom se podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka podepsala lepší situace v automobilovém průmyslu.

„Ke zlepšení došlo v případě automobilového průmyslu, na který sice i nadále negativně dopadaly problémy s dodávkami, ale již ne v takové míře jako ve 3. čtvrtletí,“ uvedl.

Inflace bude letos 8,5 procenta, odhaduje ministerstvo financí

Ekonomika

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Lukáše Seidlera jsou čísla ČSÚ nad očekávání příznivá. Například ministerstvo financí ve své poslední prognóze očekávalo stagnaci, ČNB dokonce pokles o jedno procento.

Zároveň ale podotkl, že odhady byly značně nejisté a stále se nejedná o finální číslo, ale jen o předběžný odhad. Může tak dojít k revidování oběma směry.

Optimismus pak Seidler mírní i s ohledem na další měsíce.

„Problémy v subdodavatelských řetězcích se dle některých předstihových indikátorů mírně zlepšily, stále však budou patrně v první polovině roku růst brzdit,” řekl Novák.

„Pokračujícím rizikem zůstává i pandemická situace, ačkoli negativní dopad dalších vln na ekonomický růst postupně slábne. Negativně na růst bude působit i vysoká inflace, která bude nepříznivě ovlivňovat spotřebu domácností,“ uvedl s tím, že letos čeká růst HDP kolem 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám