Hlavní obsah

ČEPS loni klesl zisk na 3,4 miliardy korun

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovateli tuzemské energetické přenosové soustavy ČEPS loni meziročně klesl zisk před zdaněním o 15,8 procenta na 3,4 miliardy korun. Celkové výnosy oproti roku 2019 stouply o téměř 13 procent na 28,3 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do rozvoje a modernizace přenosové soustavy firma investovala 5,9 miliardy korun, zhruba o 800 tisíc korun více než předloni. Společnost to oznámila v pátek.

Celkové náklady ČEPS před zdaněním loni činily 24,9 miliardy korun. Firma dále uvedla, že loni přenesla elektrickou energii o celkovém objemu 65 058 gigawatthodin (GWh). Maximální zatížení přenosové soustavy (11 649 megawattů) podle ní bylo loni 22. ledna v 10:00, minimální zatížení (4654 megawattů) pak 5. července v 06:00.

„Z hlediska zahraniční spolupráce byla Česká republika exportní, celkové saldo ČR činilo minus 10 153 GWh elektrické energie,” dodala společnost.

Státní firmě ČEPS loni stoupl zisk o pětinu na čtyři miliardy

Ekonomika

Společnost upozornila, že jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Mezi regulované parametry patří povolené náklady, odpisy a zisk.

Pokud se dosažená skutečnost v některém roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou určeny korekční faktory, které budou zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období. Ovlivňují tak hospodářské výsledky firmy s dvouletým posunem.

ČEPS působí v Česku jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od ERÚ. Udržuje, obnovuje a provozuje 44 rozvoden se 79 transformátory a vedení o celkové délce téměř 5700 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Státní firmě ČEPS stoupl zisk

Provozovateli tuzemské přenosové soustavy ČEPS loni meziročně stoupl zisk před zdaněním o 14,1 procenta na 3,3 miliardy korun. Podobně rostly také celkové...

Spotřeba elektřiny byla kvůli mrazům rekordní

Česká elektrizační síť v pondělí ráno kvůli mrazům překonala rekordní zatížení. Uvedl to Lukáš Hrabal z tiskového odboru provozovatele přenosové soustavy ČEPS....

Výběr článků

Načítám