Hlavní obsah

Ceny výrobců meziročně dál rostou, nejvíce v zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst cen výrobců zrychlil také v březnu. V zemědělství se ceny zvýšily o 27,2 procenta po únorovém růstu o 22,9 procenta. V průmyslu zrychlil růst na 24,7 procenta z 21,3 procenta a ve stavebnictví na 10,4 procenta z 9,9 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meziročně vyšší byly v březnu také ceny tržních služeb pro podniky, a to o 4,9 procenta, zatímco v únoru to bylo o 4,3 procenta, dodal ČSÚ.

Ceny v rostlinné výrobě meziročně vzrostly o 38,8 procenta. Olejniny zdražily o 48,2 procenta, obiloviny o 39,8 procenta a brambory o 21,8 procenta. O 14 procent nižší naopak byly ceny ovoce, zelenina byla levnější dokonce o 18 procent.

V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 12,4 procenta. Stouply ceny skotu (o 18,9 procenta), mléka (o 16,4 procenta), vajec (o 7,1 procenta) a jatečních prasat (o 3,7 procenta).

Dražší hnojiva dál zdraží potraviny

U průmyslových výrobců vzrostly meziročně ceny elektřiny, plynu a páry o 48,9 procenta, z toho elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 62,3 procenta. Vyšší o 27,8 procenta byly i ceny obecných kovů a kovodělných výrobků.

Nejvíce zdražila mouka a pečivo

Ekonomika

Chemické látky a výrobky poskočily o 42,9 procenta. „To bohužel předznamenává další zdražování hnojiv, která jsou klíčová pro zemědělskou produkci,” uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny energií o 53,7 procenta a meziproduktů o 24,3 procenta. Ceny průmyslových výrobců bez energií se meziročně zvýšily o 15,5 procenta,” uvedl ve své zprávě ČSÚ.

Ve stavebnictví zaznamenaly prudký nárůst ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví, a to o 22,8 procenta. V oblasti tržních služeb pro podniky se ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě zvýšily o 15,7 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 15,3 procenta a za služby v oblasti zaměstnání o 9,5 procenta.

Ceny se zvyšovaly i v meziměsíčním srovnání. V zemědělství to bylo o 5,4 procenta, v průmyslu o 4,2 procenta, ve stavebnictví o procento a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti letošnímu únoru o 1,4 procenta, uvedl ČSÚ.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

Inflační spirála

„Při pohledu na vývoj cen výrobců nelze očekávat nic jiného než další vzestup inflace v české ekonomice. Bohužel jsme uvízli v inflační spirále, která se rozjíždí a poškozuje naše hospodářství,“ zhodnotil celkový vývoj cen Křeček.

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Ciftin se ale inflace koncem letošního roku sníží, a to díky vysoké srovnávací základně. „Už loni v září se průmyslové ceny šplhaly k deseti procentům, takže se dá čekat, že letošní podzimní ceny v meziročním vyjádření zpomalí svůj růst,” uvedl Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám