Hlavní obsah

Ceny vepřového opět klesly pod "protestní" hranici 30 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výkupní ceny vepřového masa se po téměř dvou měsících opět dostaly pod hranici 30 korun za kilogram. To je mez, kterou farmáři považují za únosnou. Masokombináty na ni přistoupily v březnu po mnohaměsíčním dohadování.

Foto: Magistrát města Plzně

Provoz společnosti Čistá Plzeň byl slavnostně zahájen v pondělí 31. srpna.

Článek

Podle šetření, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, vykupovaly masokombináty v tomto týdnu od farmářů kilogram vepřů v průměru za 29,96 koruny, což je téměř o korunu méně než před týdnem.

Pod třicet korun klesly ceny na Moravě a v severních Čechách. V ostatních regionech se ještě drží těsně nad touto hranicí. 

Letos v únoru zemědělci proti ceně vepřového protestovali v ulicích. Zpracovatelé tehdy maso vykupovali za zhruba 25 korun. Chovatelé si právě tehdy stanovili, že prasata budou zpracovatelům prodávat nejméně za cenu 30 korun za kilogram.

Maso na ulici

Na konci loňského roku se dokonce družstvo Centroodbyt, které sdružuje sedm odbytových družstev, pokoušelo "trestat" masokombináty tím, že je v obchodním řetezci obcházelo a maso prodávalo přímo lidem. A to za požadovanou cenu 30 korun za kilogram. Přímo k lidem se tak z jatek dostalo 40 opracovanných jatečních půlek prasat. 

V březnu pak masokombináty na požadavky přistoupily a začaly zemědělcům nabízet požadovanou částku. A to i přesto, že celou dobu tvrdily, že vepřového je na trhu nadbytek a zvýšit ceny není možné.

Ceny padají kvůli EU

Ceny výkupu se od března vyšplhaly nejvýše v polovině dubna - na 31 korun a 60 haléřů. Od května zase klesají.

"Podle našeho názoru je to proto, že se dováží maso ze zahraničí," řekl před šéf Centroodbytu Jan Veleba. Jeho družstvo si nejvýhodnější cenu představuje mezi 36 a 37 korunami.

Reklama

Související témata:

Související články

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři...

Výběr článků

Načítám