Hlavní obsah

Ceny paliv se v Česku od minulého týdne takřka nezměnily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu téměř nezměnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 28,10 koruny, což je stejně jako minulou středu. O jeden haléř zlevnil litr nafty na průměrných 27,58 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Celostátní průměr cen vytrvale rostl zhruba od poloviny května. Více než dvouměsíční růst se zastavil minulý týden. Litr Naturalu 95 za tu dobu zdražil zhruba o 2,50 koruny a litr nafty o 1,80 koruny.

Tento nárůst se však zdaleka nevyrovnal výraznému poklesu cen na začátku roku. Litr benzinu je aktuálně stále zhruba o pět korun levnější než před rokem, litr nafty o 4,40 koruny.

Podle analytika Purple Trading Štepána Hájka by ceny v příštích dnech až týdnech mohly růst kvůli výbuchu v libanonském Bejrútu.

Ropa je na maximu od března, překonala 46 dolarů za barel

Ekonomika

„Spotřebitelé by se měli připravit na mírný nárůst ceny paliv. Výbuch v Bejrútu totiž investoři na světových trzích s ropou vyhodnotili jako nestabilní situaci v regionu a severomořská ropa Brent posílila nad 45 dolarů za barel,” uvedl analytik.

„To se může odrazit na růstu ceny benzinu o 10 až 20 haléřů. Na druhou stranu ropný kartel OPEC od nového týdne pumpuje na trh o 1,6 milionu barelů více a poptávka po ropě ztrácí svou dynamiku,” dodal Hájek.

Ropa Brent ve čtvrtek dopoledne mírně klesala na 44,79 dolaru za barel. Od začátku roku její cena nicméně klesla o 31,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 5. srpnu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám