Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty už měsíc stagnují

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku i nadále stagnují. Průměrná cena benzínu Natural 95 se od minulé středy zvýšila o čtyři haléře na 31,28 koruny za litr. Průměrná cena nafty se zvýšila o dva haléře na 30,50 koruny za litr, stejně jako před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. únoru

Článek

Benzín i nafta zdražovaly od konce loňského listopadu, předminulý týden však začaly jejich ceny stagnovat.

Nejdražší pohonné hmoty natankují i nadále řidiči v hlavním městě. Benzín se tam prodává průměrně za 32,11 koruny za litr a nafta za 30,50 koruny za litr.

Na Vysočině stojí nafta i nadále v průměru 31 korun za litr. Ve všech ostatních regionech země se její průměrná cena pohybuje pod jedenatřicetikorunovou hranicí.

Nejlevněji na Pardubicku

Nejlevnější zůstávají i nadále čerpací stanice v Pardubickém kraji. Za litr Naturalu 95 tam řidiči zaplatí průměrně 30,70 koruny, za litr nafty pak 30,04 koruny. Ceny tam tak zůstávají na stejné úrovni jako minulý týden.

Ceny ropy minulý čtvrtek stoupaly v reakci na zákulisní informace, že ropný kartel OPEC se chystá rozšířit omezení těžby. Tento týden ve středu zase klesaly v důsledku vlivu silného dolaru. [celá zpráva]

Analytik: Stejné ceny i nadále

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude minimální vývoj cen u tuzemských pump pokračovat i nadále. „V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot. Cena ropy na globálním trhu v uplynulém týdnu přešlapovala na místě. Koruna vůči americkému dolaru mírně zhodnotila,” uvedl.

Ve srovnání se zbytkem Evropy jsou ceny benzínu a nafty v Česku relativně nízké, upozornil. Z okolních zemí lze podle Tomčiaka pohonné hmoty natankovat za nižší cenu než v v Česku jen v Polsku.

Litr benzinu tam průměrně přijde v přepočtu na 29,83 koruny za litr, nafta pak na 29,02 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot vytrvale rostly od konce loňského listopadu. Následovaly tak ceny ropy, která zdražovala po dohodě ropného kartelu OPEC o snížení těžby. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám