Hlavní obsah

Benzín zdraží. OPEC se po osmi letech dohodl na snížení těžby ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ropa zdražuje o více než osm procent. Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se podle zdroje Reuters ve Vídni dohodli na prvním omezení těžby od roku 2008. Podle analytiků kvůli rozhodnutí zdraží v Česku benzín a nafta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dohoda je podle agentury v souladu s návrhem, na kterém se členové kartelu shodli v září v Alžírsku. Nový strop těžby by tak měl činit 32,5 miliónu barelů denně. Nyní kartel těží asi 33,6 miliónu barelů denně.

Cílem omezení produkce je podpořit ceny ropy, které se teď drží pod 50 dolary za barel. Podle některých prognóz by se nyní ceny mohly vyšplhat až k 60 dolarům za barel.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih na jednání zemí OPEC ve Vídni

„Nervozita před posledním listopadovým dnem rozhýbala trh a cena ropy klesla k 46 dolarům za barel. Dnešní vídeňské rozhodnutí vrací ropu zpět k úrovním 50 dolarům,” komentoval zprávu analytik záložny Creditas Roman Koděra.

Benzín a nafta podraží

Komoditní a akciové trhy na tuto informaci podle něj reagují pozitivně a posilují.

„Dnešní rozhodnutí OPEC může zdražit ceny benzínu a nafty až o čtyři koruny na litr. Toto zdražení by se mělo projevit během následujících tří až čtyř měsíců. Růst (cen) ropy bude pomáhat růstu cen všech energií včetně uhlí, zemního plynu či silové elektřiny,” řekl analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Jediný impulz pro levnější pohonné hmoty vidí jen v ukončení intervence České národní banky, které by podle něj mohlo přijít během první poloviny příštího roku.

Bostl také řekl, že posílením koruny by se efekt dražší ropy částečně vyrušil. Současné ceny pohonných hmot se podle něj stávají zřejmě na delší čas novými minimy.

„Zdražení by mělo být do Vánoc o 70 až 80 haléřů. O korunu by se cena pohonných hmot zvýšila, když by ropa zdražila ještě o dva až tři dolary na 54 dolarů za barel. Tento scénář se zatím nedá vyloučit. Země mimo kartel OPEC, zejména Rusko, jsou ochotné připojit se ke snížení těžby,“ řekl Novinkám

analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám